Kuva: Sanni Seppä

Jussin voittanut Sara Melleri tarkentaa palkintopuhettaan: "Ei ole tarkoitus häivyttää sukupuolta"

27.03.2023 19:15 - Iiro Myllymäki

Parhaan pääosan Jussilla palkittu Melleri on iloinen siitä, että gaalassa ei ollut enää mies- ja naisnäyttelijöiden erillisiä kategorioita.

Sara Melleri, 37, palkittiin perjantain Jussi-gaalassa parhaan pääosan Jussilla roolisuorituksestaan Kikka!-elokuvassa. Kyseessä oli ensimmäinen Jussi-gaala, jossa ei jaettu erikseen palkintoa parhaasta mies- ja naispääroolista. Myöskään sivuosapalkinto ei ollut enää sukupuolittain jaoteltu.

Melleri nosti muutoksen esiin palkintopuheessaan.

- Loppuun haluan sanoa vielä, että on niin hienoa, että tämä on ilman binääristä sukupuolijaottelua. Mennään tulevaisuutta kohti ja laajempaa moninaisuutta kaikkiin päärooleihin ja kaikkiin työryhmiin, Melleri sanoi.

Binäärisellä sukupuolijaottelulla tarkoitetaan sukupuolien jaottelu kaksinapaisesti miehiin ja naisiin.

Melleri on jakanut Instagramissa tunnelmiaan gaalan jälkeen. Päivityksessä näyttelijä kiittää esimerkiksi Kikka!-elokuvan työryhmän jäseniä. Hän myös palaa tarkentamaan puhettaan ja ajatuksiaan elokuva-alan monimuotoisemmasta tulevaisuudesta.

”Ja se mikä jäi puuttumaan puheestani vielä: ajattelen että ei ole tarkoitus häivyttää sukupuolta vaan juhlia sukupuolen jokaista, erilaista ilmentymää tasa-arvoisesti. Nyt kun naisten tekemät roolit ja elokuvat ovat alkaneet saada tilaa, on aika huomioida muutkin vähemmistöt ja miettiä miten meidän alaa voisi tehdä vielä yhdenvertaisemmaksi”, Melleri kirjoittaa.

Naisen mielestä alalla kuin alalla tulee huomioida, ketkä saavat näkyä ja tehdä ja mitä yhdessä voisi tehdä monimuotoisuuden kasvattamiseksi.

Koko päivityksen voi katsoa alta. Jos upotus ei jostain syystä näy, näet päivityksen tästä linkistä.

Sara Melleri puhui sukupuoliasiasta myös Jussi-gaalan punaisella matolla Voice.fi:n haastattelussa. Hän nosti esiin kanssaehdokkaansa pääosakategoriassa ja erityisesti kehui Leea Klemolaa. Hän sanoi, että Klemolan roolisuoritus vuoden 1997 Neitoperho-elokuvassa on ollut hänelle henkilökohtaisestikin tärkeä.

- Se on aivan ylittämätön naisrooli nykyajankin valossa, vaikka no joo… Ei tarvitse mielestäni häivyttää sukupuolta. Me teemme tilaa sukupuolen moninaisuudelle tällä pääosakategorialla, Melleri sanoi.

Koko haastattelun voi kuunnella alta tai Podplaysta.

Sukupuolitetut Jussi-kategoriat oli korvattu neljällä uudella kategorialla. Parhaan pääosan ja sivuosan Jussi-patsaiden lisäksi jaettiin pystit myös kategorioissa valkokankaan valopilkku ja näyttelijätulokas.

Lue myös: Sara Melleri teki Kikan rooliin elämänsä suurimman taustatyön: "Paine on ehdottomasti kovempi"

Lue myös: Elena Leeve sai ensimmäisen Jussinsa jo teini-ikäisenä, mutta gaala jännittää yhä: "En osannut odottaa"

Kilpailut

Uusimmat