Kuva: Elisa Viihde Viaplay

Uusi dokumenttisarja valottaa Ruotsin kuninkaan elämää läheisten silmin

14.08.2023 12:15 - Minttu Tikkanen

Kolmiosaisessa dokumentissa ääneen pääsevät perheenjäsenet ja ystävät.

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa on ollut vallassa jo 50 vuotta. Uusi dokumenttisarja valottaa häntä henkilönä kuninkaan läheisten kautta.

Kolmiosaisen dokumentissa ääneen pääsevät kuningatar Silvia, kuninkaan sisar prinsessa Christina, sekä kuninkaan ystäviä, kuten hänen metsästyskaverinsa Leif GW Persson ja Tanskan kuningatar Margareeta II.

Jokaisessa jaksossa on oma kerronnan kulmasa. Ne ovat ”Veljeni kuningas”, ”Ystäväni kuningas” sekä ”Aviomieheni, kuningas”.

Sarjan vastaava tuottaja Roger Lundgren uskoo, että dokumentissa tullaan näkemään jokin sellainen puoli, jota kuninkaasta ei aiemmin ole nähty. Lisäksi ääneen pääsevät nekin, jotka välttämättä yleensä eivät.

"Tässä sarjassa kuulemme Ruotsin merkittävimmän miehen elämäntarinan, hänen läheistensä kertomana – heidän, jotka tuntevat hänet kaikista parhaiten: hänen vaimonsa, siskonsa ja lapsuudenystävänsä. Kuninkaan lähimmäisten kuvaus on lämmin ja henkilökohtainen, ja sen kautta paljastuu hänestä aivan ennennäkemättömiä puolia. Sarjassa tullaan näkemään uniikkia materiaalia, ja monia siihen haastatelluista ei ole kuultu aiemmin. On ollut suuri etuoikeus saada työskennellä tämän sarjan kanssa, ja toivomme että sen avulla katsojat pääsevät tuntemaan kuningas Kaarle XVI Kustaan entistä paremmin”, kertoo Lundgren.

Kuningas Karle Kustaa on hallinnut Ruotsia pidempään kuin kukaan toinen. Se tarkoittaa myös, että lähes jokaisella ruotsalaisella lienee jonkinlainen suhde häneen. Siksi kuningas onkin otollinen kohde henkilödokumentille, sanoo Viaplaylta käsikirjoittamattoman sisällön päällikkö Joakim Franke.

”Kaarle XVI Kustaa on hallinnut 50-vuoden ajan – pidempään kuin kukaan muu Ruotsin kuninkaista, ja kaikilla ruotsalaisilla on jonkinlainen suhde häneen. Haluamme tällä dokumenttielokuvasarjalla piirtää ainutlaatuisen muotokuvan valtionpäämiehestä, joka on sekä rakastettu että skandaaleissa ryvettynyt, kuuntelemalla ihmisiä, jotka ovat olleet ja ovat edelleen häntä lähimpänä”, Franke kuvailee Viaplayn tiedotteessa.

Dokumentin esittää Elisa Viihde Viaplay, ja se saa ensi-iltansa 29. elokuuta.

Lue myös: The Crownin katsojaluvut räjähtivät kuningatar Elisabetin kuoleman myötä

Lue myös: The Crown -kohu sai päätöksensä - Netflix taipui kritisoijien tahtoon

Kilpailut

Uusimmat