Kuva: Matti Rajala

Arvostelu: Ilta Pilalla -revyy tarjoaa jokaiselle jotakin, eikä tylsää ehdi tulla

29.10.2023 13:15 - Minttu Tikkanen

Esityksessä tehdään tarkkoja havaintoja ajankuvasta.

Suomen Komediateatteri esittää tänäkin syksynä ilakoivan, mutta samalla ajatuksia herättävän revyyn. Ilta Pilalla -revyy onkin hengästyttävä kokemus, kahden tunnin esityksen aikana katsoja ehtii nähdä häkellyttävän paljon, kuten revyille on tyypillistä.

"Mua jännittää, onkohan tää oikeesti hauska vai sellainen höhöhöö mukahauska", kuulen teatterin lämpiössä toisen katsojan suusta ennen esitystä. Ehkä hänelle itselleenkin selvisi seuraavan parin tunnin aikana, että pelko oli turha. Esitys on niin sanotusti oikeasti hauska.

Puolestaan se, kenelle hauskuus on esityksessä suunnattu, on kinkkisempi kysymys. Kaikki kohtaukset eivät naurata kaikkia, eikä niin varmaan voisikaan olla. Huomaan kuitenkin toistuvasti, että ehkä kohderyhmäksi kosiskellaan "boomerimpia" henkilöitä kuin itse edustan. Toisaalta pääsen kuitenkin itsekin nauramaan kovaan ääneen, mikä on jo itsessään saavutus, sillä se ei lähtökohtaisestikaan ole suomalaisyleisölle itsestäänselvää. Esityksestä voisi siis todeta, että se turvautuu turvalliseen vaihtoehtoon ja tarjoaa jokaiselle jotakin, ettei kukaan tule pettymään. Yhtä lailla itse huomaan, että kun itseäni naurattavat erityisen paljon oikeistojohtajien ei-niin-imartelevat imitaatiot, istuu vanhempi pariskunta vieressäni hyvinkin hiljaa, eikä vahingossakaan hörähdä. Jokaiselle jotakin siis toiminee, kaikki saavat nauraa makeasti ainakin hetkittäin.

Ja vaikka kaikki ei naurattaisikaan kaikkia, Ilta Pilalla -revyy onnistuu ehdottomasti siinä, millaisella tempolla uusia ohjelmanumeroita lavalle vyörytetään. Vaikka jostain ei innostuisikaan, voi olla varma, että muutaman minuutin päästä pääsee kuitenkin nauramaan taas. 

Ilta Pilalla -revyy onnistuu kaivamaan esiin hämmästyttävän tarkkoja havaintoja tämänhetkisestä ajasta ilmiöineen. Ne ovatkin esityksen ehdottomia herkkupaloja, jotka on nähtävä itse. Kaikki hyvän esityksen ja erityisesti hyvän komedian kriteerit täyttyvät, nauramaan pääsee, mutta kotiin lähtee silti mukanaan myös jotain uutta ajateltavaa.

Ne herkkupalat vaan jäävät vähemmälle kuin toivoisi. Ajankohtaisuuteen olisi voinut tarttua vielä enemmänkin, herkulliset poliitikkoimitaatiot ja poliittinen satiiri saavat yleisön remahtamaan katsomossa kaikista äänekkäimpään nauruun, mutta antavat odottaa itseään vasta toiselle puoliajalle. Ihmissuhdesketsit naapurin vaimosta, tupareista ja aviomiesten kouluttamisesta tuntuvat kokonaisuudessa hieman irtonaisilta ja jopa täytteeltä, sillä ajankohtaisempaa ja tarkempaakin olisi selvästi ollut mahdollisuuksia tehdä.

Kaikki lavalla sekä lavasteissa kuitenkin osaavat hommansa timanttisesti. Näyttelijät toden teolla heittäytyvät ja pistävät parastaan samaan aikaan, kun esitys on ladattu täyteen mukaansatempaavaa musiikkia sekä näyttävää pukusuunnittelua. Kokonaisuudessa riittää siis joka tapauksessa niin paljon katsottavaa ja kuunneltavaa, että kaikki aistit ovat kiireisiä operoidessaan esityksen parissa, eikä kotihuolia ehdi penkissä muistella. 

Ja mikä tärkeintä kaikilla vaikuttaa olevan kivaa, esityksessä nauretaan ainoastaan ylöspäin eli valtaa pitäville eikä kenenkään kohdalla henkilökohtaisuuksiin mennä. Niihin vannoo myös Suomen Komediateatterin taiteellinen johtaja Kiti Kokkonen, joka puhuu komedian pelisäännöistä myös tuoreessa haastattelussaan. Pääset kuuntelemaan haastattelun alta tai Podplaysta.

Ilta Pilalla sai ensi-iltansa Suomen Komediateatterissa 26. lokakuuta. Lavalla nähdään muun muassa Kiti Kokkonen, Ushma Olava, Ria Kataja, Petrus Kähkönen ja Anniina Koivuniemi. Ohjauksesta on vastannut Olka Horila ja musiikista Katja Lappi.

Lue myös: Kiti Kokkosen teatterissa vitsaillaan tasapuolisesti kaikista poliitikoista: "Aina on riski"

Lue myös: Näyttelijä Ushma Olava uskoo, että Gimmel-taustasta saattoi olla uralla jopa haittaa: "Ei oteta johonkin sen takia"

Kilpailut

Uusimmat