Optinen illuusio hämmentää: Mihin mustat pisteet katoavat?

12.09.2016 16:15 - Iiro Myllymäki

Netissä leviävän kuvan kahtatoista pistettä ei ole mahdollista nähdä samanaikaisesti.

Internet rakastaa optisia illuusioita, ja nyt ihmiset pähkäilevät yhden Twitterissä leviävän kuvan äärellä. Pelikehittäjä Will Kerslake jakoi Twitterissä kuvan, jonka hän oli bongannut japanilaisen psykologin Akiyoshi Kitaokan Facebook-sivulla.

Kuvassa nähdään harmaita viivoja symmetrisessä muodostelmassa valkoisella taustalla. Optisen illuusion juju on kuitenkin kuvasta löytyvät 12 mustaa pistettä, jotka on asetettu harmaiden viivojen tiettyihin risteämiskohtiin. Ihminen ei kykene havaitsemaan näitä 12 pistettä kerralla, vaan pisteet vaikuttavat ikään kuin katoavan ja taas ilmestyvän uudelleen riippuen siitä, mihin kohtaan kuvaa katseensa kohdistaa.

Syynä ihmisen huono ääreisnäkö

Mustat pisteet ovat saaneet ihmiset hämmentymään. Alun perin optinen illuusio on julkaistu Perception-lehdessä vuonna 2000.

Illuusion mahdollistaa ihmisen suhteellisen huono ääreisnäkö. Kulloinkin katseesi keskipisteenä oleva musta piste näkyy selvästi, mutta siitä kauempana olevat pisteet vaikuttavat katoavan. Kun keskityt tiettyyn pisteeseen, aivosi joutuvat arvailemaan, mitä näkösi reunoilla näkyy. Koska kuvan harmaat viivat muodostavat symmetrisen ja toistuvan kuvion, aivosi arvaavat saman kuvion toistuvan myös näkösi reuna-alueilla. Aivosi eivät siis osaa olettaa mustien pisteiden olemassaoloa.

Lue myös: Hullu optinen harha leviää Instagramissa: Katu täynnä maahan vajoavia taloja

Lähde: The Verge

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat