Kuva: DNA TV

5 syytä, miksi brittisarjat uppoavat suomalaisiin

08.12.2016 15:00 - Katja Nygård

Epäaidot roolisuoritukset, täydelliset katalogikodit ja ikuinen auringonpaiste eivät iske suomalaisiin. Listasimme syitä siihen, miksi sen sijaan brittiläiset tv-sarjat ovat niin suosittuja suomalaisten keskuudessa.

Henkilöhahmot

Hoikkia ja ruskettuneita ihmisiä valkoisine hampaineen ja täydellisesti värjättyine hiuksineen. Näitä jenkkisarjoista tuttuja roolihahmoja ei pahemmin brittisarjoissa esiinny. Niissä ihmiset nimittäin näyttävät – no, ihmisiltä. Yhdellä on hampaat vinksin vonksin, toisella puskee vaalean tukan joukosta harmaa juurikasvu. Ihan niin kuin usein normaalissakin elämässä ihmisillä tuppaa tekemään.

Brittisarjoissa ihmiset ovat esimerkiksi viinaanmeneviä, suorasukaisia työnarkomaaneja (Vera Stanhope: Vera Stanhope tutkii), synkkiä salaisuuksia mukanaan kantavia muukalaisia (Tom Mathias: Syrjäinen maa) ja vallattomia salapoliisimummeleita tai sipsuttavia herrasmiesetsiviä (Jane Marple: Neiti Marple ja Hercule Poirot: Hercule Poirot).

Kodit

Jos sohvat, verhot ja sisustustyynyt ovat kaikki sulassa sovussa ja värikartan mukaisessa harmoniassa, on syytä tarkistaa, että katsomasi tv-sarja on varmasti brittiläistä alkuperää. Valkoinen nahka, trendikäs kupari ja luonnonmateriaaleista valmistettu torkkupeitto viittaavat nimittäin vahvasti jenkkikodin varustukseen.

Sen sijaan, jos vanha rottinkituoli on saanut istuinpehmusteekseen tummapohjaista kukkakuviota ja kurttuisen sohvanpäällisen alta kurkistaa alkuperäinen retrokuosi, ollaan takuuvarmasti brittiläisen tv-elämyksen ytimessä.

Säätilat

Tuulee, sataa ja on harmaata. Ihmiset piiloutuvat sateenvarjojensa taakse tai huppujensa suojiin. Tämä ei ole todellisuutta Sunset Boulevardilla, mutta Yorkshiressa, Esholtissa ja Holmfirthissa se on normimeininkiä.

Briteille ei ole mitenkään epätavallista, että kaikkien neljän vuodenajan säätilat voivat esiintyä yhden vuorokauden aikana. Kuulostaa niin kovin tutulta.

Huumori

Joidenkin mielestä brittihuumori on vähän outoa ja osin jopa hieman epäkorrektia, mutta ehkä juuri siitä syystä vitsit uppoavat suomalaisiin hyvin.

Jos olet eri mieltä, niin yritäpä katsoa nauramatta esimerkiksi sellaisia sarjoja kuin Pikku Britannia, Mr. Bean, Ponille kyytiä tai Pokka pitää.

Brittihuumori jakaa myös mielipiteitä. Brittiläiseen keskustelukulttuuriin kuuluvat lähes huomaamaton tai hienovarainen sarkasmi, itseironia ja ajoittain ilkeämieliset kommentit, joita joidenkin voi olla vaikea sisäistää hauskaksi leikinlaskuksi.

Aksentti

Usko tai älä, mutta joidenkin mielestä brittiaksentti on niin kaunista, mahtavaa tai rakastettavaa, että ihan jo pelkästään sitä kuullakseen on pakko liimautua vapaaehtoisesti tv:n ääreen.

Lue myös: Vau, mikä namu! - brittikomistus liimaa ruudun ääreen

Lue myös: Näyttelijä Helen Mirren ikääntyy tyylillä

Lue myös: 10 faktaa, jotka jokaisen pitäisi tietää Hercule Poirot'sta

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat