Kuva: Fotolia

Viinin runsas nauttiminen pienentää aivoja - seuraukset radikaalimpia kuin on aiemmin luultu

07.06.2017 19:15 - Rea Tallgren

Alkoholin nauttiminen päivittäin ei ole hyvä idea aivojen koon kannalta.

Tutkijat ovat löytäneet uutta, hälyttävää tietoa alkoholin vaikutuksista aivoihin. Heidän mukaansa ne ihmiset, jotka nauttivat säännöllisesti alkoholia, saavat huomata vanhemmiten aivojensa pienenevän. Tutkijoiden mukaan jopa pienikin alkoholiannos säännöllisesti nautittuna vaikutti asiaan ja kutisti aivoja pitkässä juoksussa. 

Mikäli tutkimukseen osallistunut henkilö nautti viikossa 14-21 alkoholiannosta (eli esimerkiksi kaksi lasia viiniä illassa kotisohvalla istuen), näkyi se selkeästi 70-vuotiaana aivojen koossa. Tutkijat varoittavatkin nyt, että alkoholin aiheuttamalla "aivojen kutistumisella" voi olla samanlaisia vaikutuksia kuin dementialla - ja ne voivat alkaa näkyä jopa luultua aikaisemmin. 

Aiemmin on ajateltu, että esimerkiksi 14 alkoholiannoksen kumoaminen viikossa olisi vielä kohtuukäyttöä, mutta viime vuonna tutkijat summasivat, että kyseinen määrä on varsinkin naisille liikaa. Tuore tutkimus todistaa sen, ettei annoksia tarvitse kumota suuhunsa kerralla tai humalahakuisesti - niistä on silti haittaa. 

Toisen, tammikuussa tehdyn tutkimuksen mukaan viinisiepottelusta voi usein syyttää kumppaniaan. Moni pariskunta nimittäin oli ottanut yhdessä tavakseen juoda lasillisen viiniä tai pullollisen olutta iltaisin kotona. Itsenäisesti aikaa vietettäessä samanlaista tapaa ei ilmennyt.

Omaa alkoholinkulutusta kannattaakin tarkkailla tuorein silmin ja miettiä, olisiko viikottaista alkoholinsaantia mahdollisuutta vähentää. 

Lue myös: Raskaana jo kaksi alkoholiannosta on liikaa - altistaa sikiön kasvot muutoksille!

Lue myös: Millaisista perheistä kasvaa eniten alkoholisteja ja huumeidenkäyttäjiä? Tulokset yllättävät

Lue myös: Päiväkännit päihittävät alkoholin juomisen illalla - vakuuttavatko perustelut?

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat