Kuva: Getty Images

Olutbrändi Karhu kutsui Trumpin ja Putinin saunaan, somessa raivostuttiin - "Surullista"

16.07.2018 15:15 - Iiro Myllymäki

Monen kommentoijan mielestä on ristiriitaista, että ensin Karhu toimii Helsinki Priden sponsorina ja sitten toivottaa Trumpin ja Putinin tervetulleeksi. Sinebrychoffin markkinointijohtaja ei näe asioilla yhteyttä.

Myös suomalaisyritykset ovat huomioineet Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin huippukokouksen Helsingissä. Huippukokous kääntää koko politiikkaa seuraavan maailman katseet Helsinkiin ja Suomeen, ja näin ollen monet ovat miettineet, millaisen kuvan Suomi maailmalle itsestään välittää. Olutvalmistaja Karhu on omassa markkinointitempauksessaan korostanut suomalaisen saunan merkitystä sovun rakentajana.

Karhu julkaisi sosiaalisessa mediassa perjantaina kuvan kahdesta kutsukirjeestä, jotka lähetettiin sekä Venäjän että Yhdysvaltain lähetystöihin. Toinen kirje on kirjoitettu venäjäksi ja toinen englanniksi.

”On suuri kunnia toivottaa teidät maahamme. Tämä kahden merkittävän johtajan tapaaminen Helsingissä on tärkeä hetki tulevaisuuttamme ajatellen. Suomalainen sauna on paikka, jossa viralliset tittelit riisutaan ja jätetään pukuhuoneeseen vaatteiden mukana. Ihmiset ovat saunassa aidoimmillaan, ja päätöksiä tehdään reilusti, ilman riitoja ja hyvässä hengessä”, Karhun lähettämässä kirjeessä kirjoitetaan.

Kutsukirjeessä presidentit kutsutaan maanantai-iltana kello kuudeksi Kotiharjun saunaan Helsingin Kallioon. Kirjeen on allekirjoittanut Karhua valmistavan suomalaispanimo Sinebrychoffin markkinointijohtaja Alexander Sneen. Voit katsoa Karhun Facebook-päivityksen alta.

Karhua syytetään "pinkkipesusta"

Karhun saunatempaus on herättänyt reaktioita sekä puolesta että vastaan. Facebook-päivitys on kerännyt yli kolmetuhatta tykkäysreaktiota ja myös monta sataa naurureaktiota. Kuitenkin päivityksen kommenttikentässä ja myös Twitterissä olutbrändi on saanut ankaraakin kritiikkiä kutsutempaukseen liittyen. Monet kokevat, että Karhun ystävällismielinen presidenttien lähestyminen on ristiriidassa sen kanssa, että Karhu oli aiemmin kesällä yksi Helsinki Priden pääyhteistyökumppaneista. Helsinki Pride on vuosittainen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma, jonka pääpaino on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustaminen.

Sekä Vladimir Putin että Donald Trump ovat saaneet kritiikkiä ihmisoikeuksia ja vähemmistöjä polkevasta politiikastaan. Putinin aikana Venäjällä on otettu käyttöön homopropagandalaki, jolla kielletään ”epätavallisten seksuaalisten suhteiden edistäminen alaikäisten keskuudessa”. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tuominnut lain syrjiväksi ja ilmaisunvapautta rikkovaksi. Myös Donald Trumpin presidenttiys on vaikuttanut heikentävällä tavalla HLBTIQ-väen asemaan maassaan. Heti Trumpin noustua valtaan Valkoinen talo poisti maininnat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä nettisivuiltaan, ja Trump on myös yrittänyt kieltää transsukupuolisten pääsyn armeijaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavan GLAAD-järjestön puheenjohtaja Sarah Kate Ellis on kirjoittanut Time-lehdelle, että toimillaan Trump pyrkii ”vähentämään HLBTIQ-yhteisön yleistä hyväksyttävyyttä yhteiskunnassa” ja että tämän hallinto lisää vihaa vähemmistöjä kohtaan.

Twitterissä Karhua on nyt syytetty ”pinkkipesusta”, eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyväksikäyttämisestä imagontavoittelussa. Monet katsovat, että Priden tukeminen ja kiistanalaisten presidenttien Suomeen tervetulleeksi toivottaminen eivät sovi yhteen. Asiaan ovat ottaneet kantaa muun muassa Setan puheenjohtaja Viima Lampinen ja vihreiden kaupunginvaltuutettu Miikka Keränen.

Facebook-julkaisun kommenteissa eräs kommentoija on yhtynyt Twitterin ihmettelyihin.

"Jännittävää siis että vielä muutama viikko sitten liputitte sateenkaaren värejä, olitte Priden virallinen yhteistyökumppani ja siten tuitte arvojamme, ihmisoikeuksien toteutumista ja seksuaali- sekä sukupuolivähemmistöjen oikeuksien hyvinvointien edistämistä. 
Nyt toivotatte ilomielin tervetulleeksi homo- ja transfobiset, misogynistiset ja ihmisoikeuksia toistuvasti rikkovat nykyajan despoottia, vain saadaksenne mediahuomiota. Surullista", kommentissa lukee.

"Helsinki Pride ei liity tähän"

Voice.fi tavoitti Sinebrychoffin markkinointijohtaja Alexander Sneenin, joka on myös allekirjoittanut presidenteille lähetetyt kutsukirjeet. Sneen on yllättynyt siitä, että Priden sponsorointi on tuotu tässä yhteydessä esille.

- Helsinki Pride ei liity millään tavalla tähän. On mielestäni outoa, että nämä yhdistetään, Sneen toteaa.

Hänen mukaansa sekä Pride että saunakutsu edustavat Karhun arvomaailmaan kuuluvaa ihmisten yhdenvertaisuutta. Myös kutsuissa kirjoitetaan, että Karhu uskoo ”vilpittömyyteen, rehellisyyteen ja hyvään saunaan”.

Etkö koe, että Trumpin ja Putinin edustamat arvot ovat ristiriidassa Priden arvojen kanssa?

- En osaa sanoa, mitä Pride edustaa, mutta Karhun osalta voin puhua. Karhulla on ollut samat arvot koko ajan. Pride sopii meille erittäin hyvin, koska uskomme siihen, että tasa-arvo kuuluu kaikille. Sama on tässäkin. Karhu on maailman juoduin saunaolut, ja uskomme siihen, että sopusauna tekisi hyvää Trumpille ja Putinille, Sneen sanoo.

Alexander Sneen ei ole varma, ovatko kutsut tavoittaneet kohteensa. Kotiharjun sauna on joka tapauksessa varattu koko illaksi, jos presidentit päättävät tarttua tarjoukseen. Sneen ei lähde arvioimaan sitä, miten realistisena hän pitää Putinin ja Trumpin kohtaamista suomalaisissa löylyissä.

- Valmiudessa ollaan ja sauna on lämmin, Sneen sanoo.

Lue myös: Heidi Sohlberg tapasi Donald Trumpin vuonna 2001: "Hän oli herrasmies"

Kilpailut

Uusimmat