Jyry, 32, on heteromies, joka pukeutuu välillä naiseksi - "Minulla on seksikäs olo drag queenina"

30.08.2018 16:45 - Iiro Myllymäki

(kuva: Senja Rapila)

Tyttöystävä tutustutti dragiin

Jyry Rautavirran ensikosketus drag-maailmaan tapahtui hänen tyttöystävänsä kautta. Hänen tyttöystävänsä katsoi suosittua jenkkisarjaa RuPaul’s Drag Racea, ja Rautavirta alkoi ensin katsoa sivusilmällä mukana ja sitten tiiviimmin. Muun muassa Netflixissä nähtävässä sarjassa drag queenit ottavat toisistaan mittaa heittäytymistä vaativissa haasteissa ja muotinäytöksissä, ja pudotuspelin myötä lopulta ”paras nainen” voittaa, kuten RuPaul asian ilmaisee. Jo kymmenen kauden ajan sarja on ilahduttanut katsojia näppärällä huumorillaan, tosi-tv-draamallaan ja drag queen -persoonilla, jotka ovat juuri sitä – persoonia. Sarja on auttanut nostamaan drag-kulttuurin tunnettuutta siinä määrin, että nykyään monet drag queenit ovat jopa popartisteihin verrattavia tähtiä, jotka kiertävät maailmaa ja saavat omat omistautuneet fanikuntansa. Kesäkuussa kuusi RuPaul’s Drag Racesta tuttua kuningatarta saapui Helsinkiin osana yhteistä maailmankiertuetta. Kahtena peräkkäisenä iltana nähdyt show’t esitettiin täpötäysille katsomoille Finlandia-talossa.

Sarjan katsominen innoitti Rautavirtaa ja hänen tyttöystäväänsä tutkimaan kotikaupunkinsa drag-tarjontaa.

- Kolme vuotta sitten kävimme yhdessä hänen kanssaan katsomassa drag-keikkaa Helsingissä. Tyttöystäväni tutustui siellä paikallisiin drag queeneihin ja pääsi dragin aloittelijakurssille. Kun hän oli käynyt kurssin, innostuin itse ja ilmoittauduin mukaan seuraavana vuonna samalle kurssille, Rautavirta kertoo.

Jyry Rautavirta ei muista lapsena viehättyneensä erityisesti ajatuksesta tyttöjen vaatteisiin pukeutumisesta. Kerran hän kokeili äitinsä korkokenkiä.

- Kuten varmaan me kaikki.

(kuva: Senja Rapila)

(kuva: Senja Rapila)

(kuva: Senja Rapila)

Näytteleminen sen sijaan on häntä kiinnostanut aina, ja dragissa esiintyminen on pitkälti näyttelemistä, roolin ottamista. Nuorempana mies mietti vakavissaan Teatterikorkeakouluun pyrkimistä, mutta lopulta päätti suunnata ravintola-alalle kokiksi. Dragissa tehtävä roolityö, samoin kuin vaikkapa teatteri- tai elokuvaroolit, menevät parhaimmillaan syvemmälle kuin varsinaiseen ”näyttelemiseen” – se tuntuu olemuksessa asti, jolloin ihminen on joku muu eikä ainoastaan esitä jotain muuta. Juuri tämä persoonan muutos on yksi merkittävimpiä syitä siihen, miksi Rautavirta rakastaa drag-esiintymistä.

- Olen aika ujo ihminen, mutta dragissa minulla on hyvin erilainen olo. Olen paljon voimaantuneempi ja uskaltavampi. Minulla on rohkeampi olo, ja seksikäs olo myös, mutta eri lailla kuin miehenä.

Batman inspiroi

Meikkivoide, peitevoide, irtopuuteri, contour-meikki, irtoripset ja huulipuna muuntavat Rautavirran puolessa tunnissa kasvoiltaan Bobbi Kaneksi. Meikkaamisen jälkeen Rautavirta laittaa ylleen punamustan korsetin ja harsomaisen hameen ja asettaa päähänsä tulipunaisena lainehtivan peruukin. Jalkoihin mies laittaa korkokengät, kuinkas muuten.

- Nämä ovat sikahalvat, Kiinasta tilatut. 43-kokoisia korkkareita on hankala löytää, mies sanoo.

Ja näin Rautavirta on muuntautunut Bobbi Kaneksi. Poseeratessaan valokuvaajalle täydessä drag-varustuksessa Dubrovnik-baarin lavalla Rautavirta ilmentää sensuellia naisellisuutta ja vahvuutta. Siviili-Jyryn ujous on tiessään.

Bobbi Kane on saapunut. (kuva: Senja Rapila)

Rautavirran ensimmäinen julkinen esiintyminen drag queenina tapahtui tammikuussa 2017 Helsingin Kannelmäessä Kanneltalolla, ja esitys oli Lola Vanillan vetämän dragin alkeiskurssin loppuhuipennus. Rautavirta oli valmistellut esitystä varten yhteisshow’n tyttöystävänsä kanssa ottaen inspiraation DC Comicsin Batman-sarjakuvista. Rautavirta oli inspiroitunut Poison Ivysta, ja tyttöystävä esitti Harley Quinnia. Mies on ammentanut Batman-maailmasta drag-harrastukseensa myös nimeämällä Bobbi Kane -hahmonsa Batmanin luojan Bob Kanen mukaan.

Ensiesiintyminen dragissa oli miehelle voimakas kokemus.

- Siitä tuli tosi voittajaolo, enkä olisi halunnut ottaa niitä kamoja pois päältä. Siitä tuli voimakas ja seksikäs olo.

Jyry Rautavirta ensiesiintymisessään Bobbi Kanena Kanneltalolla (kuva: Bernhard Miettinen)

(kuva: Bernhard Miettinen)

Ensiesiintymisensä jälkeen Rautavirta on esiintynyt sekä Drag Me To HEL -yhteisön että House of Jaahas -ryhmän jäsenenä. Bobbi Kane -hahmon lisäksi mies on marssittanut lavalle muun muassa Abban Waterloon tahtiin esiintyvän diskokuningattaren ja Mika Waltarin runoon perustuvan hahmon, joka esitti kuolemaa. Tästä näkee, miten moneen drag taipuu.

(jatkuu seuraavalla sivulla)

Kilpailut

Uusimmat