Kuva: Shutterstock

Onko koirasi masentunut? 5 hälyttävää oiretta

15.03.2019 16:15 - Emmi Moilanen

Kuten ihmistenkin kohdalla, myös masentuneet koirat voivat olla vetämättömiä ja kärsiä ruokahaluttomuudesta.

Uutisoimme aiemmin tuntemuksista, jotka ovat tuttuja meille ihmisille mutta myös koirille. Yksi näistä tunteista on masennus ja lemmikit voivat oireilla hyvin monella eri tapaa. Pure Wow -sivusto selvitti asiantuntijoiden avulla, millaiset oireet kielivät koiran masentuneisuudesta.

1. Vetämättömyys

Kuten ihmistenkin kohdalla, myös koirilla masentuneisuus aiheuttaa serotoniini nimisen hormonin laskua. Tämä näyttäytyy koirillakin vetämättömyytenä ja laiskuutena. On mahdollista, että koirasi potee alakuloisuutta, jos se on lyhyessä ajassa muuttunut innokkaasta ja energisestä kaverista apaattiseksi.

2. Muutokset ruokahalussa

Koirat yleensä rakastavat ruokaa ja ovat nopeasti paikalla ruoka-aikoina. Muutokset ruokahalussa ilman ja erityisesti syömättä jättäminen ilman muita näkyviä oireita voikin karvaisten ystävien kohdalla merkitä masennusta.

3. Muutokset unirytmissä ja nukkumisessa

Jos koiran päiväunet tuntuvat venyvän nykyisin lähes koko vuorokauden mittaisiksi, on syytä huolestua. Varmista, ettei lemmikkisi ole loukannut itseään fyysisesti ja sen takia vetäydy omiin oloihinsa. Jos näkyvää vammaa ei näy, mutta uni maistuu, on hyvä käydä tutkituttamassa koira eläinlääkärin vastaanotolla, onko kyse masentuneisuudesta vai jostakin muusta vaivasta.

4. Ahdistunut tai hermostunut käytös

Toiset rodut ovat luonnostaan alttiimpia olemaan ”hälytysvalmiudessa” ja haukkumaan kuin toiset. Jos eläimen käytös kuitenkin muuttuu lyhyessä ajassa merkittävästi, on mahdollista, että ahdistuneen käytöksen taustalla piilee masennus. Myös tassun jatkuva pureskelu, piileskely ja välinpitämättömyys kotiin tulevaa isäntää kohtaan voivat olla oireita koiran kurjasta mielialasta.

5. Aggressiivisuus

Pure Wow:n artikkelissa käy ilmi, että aggressiivisuus on harvinainen mutta mahdollinen oire masennuksesta kärsivillä koirilla. Sivusto tietää kertoa myös, että koirilla masennus ja ahdistuneisuus kulkevat usein käsi kädessä, ja nämä voivat oireilla myös pelottavana aggressiivisuutena.

Lue myös: Video, joka sulattaa sydämet - koira adoptoi opossumin ja heistä tuli erottomattomat

Lue myös: Koirakansa huomio! Koirien sateenvarjo ihastuttaa somessa

Lue myös: Uskoisitko oikeaksi? Koira näyttää aivan rakastetulta piirroshahmolta

Lähde: Pure Wow

Kilpailut

Uusimmat