Kuva: Shutterstock

Me Naiset: suomen kielen ärsyttävimmät sanat listattiin – löytyykö inhokkisi listalta?

03.04.2019 15:31 - Milena Raappana

Me Naisten kyselyyn tuli 10 000 vastausta.

Kielen kehittyessä sanavarastoomme saattaa tarttua ilmaisuja, jotka ottavat enemmän tai vähemmän päähän. Me Naiset teetti lukijoilleen kyselyn suomen kielen ärsyttävimmistä sanoista, johon tuli 10 000 vastausta.

Vastaajien mukaan kyseiset sanat saattavat ”saada pään räjähtämään”, ”aiheuttaa näppylöitä” tai ”paljastaa heti käyttäjänsä mänttiyden”.

Jännityksen ylläpitämiseksi aloittakaamme listan lopusta:

10. Edukas

Sanan alkuperäinen muoto on edullinen. Edukas ärsyttää vastaajia muun muassa siksi, että se ei ole oikea sana. Lisäksi osalla vastaajista sana tuo mieleen edullisuuden sijasta sisäelimen tai sienen.

9. Jonne

Yleensä sanalla viitataan negatiivisesti tietynlaisiin nuoriin, vaikka sille löytyy monia eri merkityksiä. Kyselyn vastaajien mielestä sana ärsyttää juurikin siksi, että se antaa Jonne-nimelle negatiivisen mielleyhtymän.

-Veljen poikani nimi on Jonne. Hän saa aina kuulla siihen liittyen jotain napinaa, eräs vastaaja kertoi.

8. Mansplainaus / Mansplainata

Miesselittäminen-sanaa käytetään yleensä feministisissä yhteyksissä vallankäyttötapana. Kyseessähän on ilmiö, jossa mies selittää asiaa ja olettaa tietävänsä enemmän kuin vuorovaikutuksen toinen osapuoli. Feminismi onkin suurin syy, miksi ihmiset inhoavat kyseistä sanaa.

Vastaajat olivat perustelleet vastaustaan kommenteille ”kyseinen sana ei ole juttu”, ”feministit ovat tekopyhiä” ja ”emme tarvitse feminismiä Suomessa”.

7. Alkomahooli

Sana aiheuttaa närkästystä vastaajissa kahdesta päinvastaisesta syystä. Osa pitää sitä vanhempien ihmisten holhoavan sanana ja osa nuorisoslangina.

-Ärsyttää tällaiset vanhempien siteeraukset ”ei sitten oteta sitä alkomahoolia.” Tulee sellainen olo, että kyllä muuten nyt ainakin otan, yksi vastaajista kiteytti.

Erään vastaajan mielestä taas sana kuuluu teinin suuhun, koska sanasta pitää tehdä jollain tavalla ”siisti”.

6. Elikkäs

Sana raivostuttaa vastaajia monikäyttöisyydellään. Eräs vastaajista kertoi, että hänen ex-kumppaninsa hoki aina ”juuh elikkäs”, mitä hän piti epäseksikkäimpänä asiana ikinä.

5. Dinneri

Vastaajien mukaan dinneri-sanaa käyttävät vain ihmiset, jotka kokevat olevansa parempia kuin toiset. Sanaa kuvailtiin myös lipeväksi, kamalaksi ja hienostelevaksi.

-Dinneri on niin muovinen sana, ja sopii jonkun suuhun, joka kuvittelee olevansa parempaa kansaa. Miksei voi sanoa menevänsä illalliselle? Siinä on symppis 80-luvun klangi ja lataus tilanteesta, jossa on jotain oikeasti fiilistä, eräs vastaaja kertoo.

4. Voimaantuminen / Voimaantua

Sana on kiivennyt listan neljänneksi, monestakin syystä. Sitä kuvailtiin muun muassa ”kielikokkareeksi” ja niin loppuun kulutetuksi, ”että aiheuttaa itsessään kaikkea muuta kuin voimaantumista”. Osaa vastaajista sana kerta kaikkiaan vain yökötti.

3. Broisku

Sanallahan viitataan broileriin. Monilla sana aiheutti kylmiä väristyksiä.

-Broisku saa aikaan saman tuntemuksen kuin se, että joku raapii posliinilautasta haarukalla tai kirskuttaa liitua tauluun, eräs vastaaja kuvailee.

2. Rakkauspakkaus

Sana viittaa johonkin todella rakastettavaan ja tärkeään kuten kumppaniin tai lapseen. Me Naisten kyselyyn vastanneiden mukaan rakkauspakkaus on siirappinen tekopirteä.

1. Läpändeeros

Suomen kielen ärsyttävin sana -kyselyn ensimmäisen paikan vei läpändeeros. Sen kuvaillaan nostattavan verenpainetta ja herättävän Putous-traumoja.

-Se on kuin sanojen pieruvitsi, eli se ei miellytä edes sen keksijää, yksi vastaajista tiivistää.

Lue myös: Suomalainen sanonta jakoi kansan kahtia - "Ovatko turkulaiset taas ihan sekaisin?"

Lue myös: "Ragemutsi, yolo ja besu..." - tunnistatko suomalaisten nuorten erikoiset lempisanat?

Lähde: Me Naiset 

Kilpailut

Uusimmat