Kuva: Shutterstock

Aamu-tv:n uutinen selfieitä kuvaavasta taaperosta nosti huolen: "Mikä tässä on ihastuttavaa?"

16.07.2019 18:15 - Senni Loikala

Kaikkien mielestä kaksivuotiaan taitava älypuhelimen käyttö ei ole pelkästään suloista.

Yhdysvaltalainen Good Morning America -aamu-tv-ohjelma uutisoi pian kaksi vuotta täyttävästä Landrei-tytöstä, joka osaa jo ottaa selfieitä älypuhelimella. Lapsen isoäidin Sandyn mukaan Landrei kiinnostui selfieiden ottamisesta, kun näki aikuisten ympärillään ottavan selfieitä.

Isoäidin mukaan tyttö osaa jo käyttää älypuhelinta ja etsiä itseään kiinnostavia applikaatioita. Yksi tällainen on applikaatio, jonka avulla lapsi pääsee oppimaan, millaista ääntä eri eläimet pitävät.

Good Morning America kertoo pienen tytön taidosta erittäin positiiviseen sävyyn. Ohjelman verkkosivuilla oleva artikkeli on otsikoitu suomennettuna näin: "Tämä taapero on jo selfie-ekspertti ja se on ihastuttavaa." Ohjelman YouTube-kanavalla on julkaistu video tytöstä ja siinäkin taaperon älylaitteiden käytöstä kerrotaan ihastelevaan sävyyn. 

Video on herättänyt huolta

Osa videota kommentoineista on kehunut taaperon suloisuutta. Jotkut ovat kuitenkin kummastelleet videota ja huolestuneet pienen lapsen älypuhelimen käytöstä.

Julkisuudessa on keskusteltu laajasti, miten paljon lapset voivat käyttää älylaitteita ilman haittavaikutuksia. Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton julkaisemassa artikkelissa suomalainen aivotutkija linjaa, että alle kaksivuotiaille ruutuaika on tarpeetonta. Toki aiheen ympärillä käytävässä keskustelussa on kulttuurikohtaisia eroja.

Alla poimintoja videon keräämistä kriittisistä kommenteista. Englanninkieliset kommentit ovat suomennettu.

"Onko tämä suloista... vai tavallaan vain surullista?"

"Pelottava tulevaisuus."

"Näin opetamme heitä olemaan narsistisia jo nuorena."

"Mikä tässä on ihastuttavaa? Minusta tämä on todella vastuutonta vanhemmuutta. Tämän tytön vanhemmille pitäisi kertoa, millaista haittaa he aiheuttavat lapselleen. Ja miksi tämä esitetään hellyttävänä uutisena eikä varoittavana esimerkkinä siitä, miten ei pitäisi toimia?"

Jos video ei näy, pääset siihen tästä.

Lue myös: Miten paljon lapset katsovat tv:tä päivittäin? Tilanne hälyttävä alle kaksivuotiailla

Lue myös: Vaimo ei huoli Arton 10-vuotiasta lasta uusperheen lomamatkoille: "Eksän homma järjestää reissuja"

Lue myös: Taapero kaatoi galleriassa yli 44 000 euron taideteoksen - äiti kyynelehti työntekijöille

Kilpailut

Uusimmat