Kuva: Paristokierrätys

Teetkö sinäkin tämän virheen, kun palautat paristoja? Seuraukset voivat olla kohtalokkaat

10.09.2020 08:15 - Roy Kokkonen

Vain joka neljäs kierrättää paristot ja akut turvallisesti. Paristojen navat tulee teipata ennen palauttamista, sillä muuten seurauksena voi olla pahimmillaan tulipalo, muistuttaa Paristokierrätys.

Vain 26 prosenttia suomalaisista palauttaa paristot oikein, kertoo Paristokierrätys. Asia selvisi Akkuserin kierrätyslaitoksella tehdyssä satunnaisotannassa.

Oikea tapa palauttaa paristot tai akut on navat teipattuna tai muovipussissa.

- Teippi on kierrätyksen pelastusrengas, joka valtaosalta vielä unohtuu. Teipin tehtävä on ehkäistä tulipalot, joten pienestä koostaan huolimatta sen rooli on suuri, Paristokierrätystä hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck muistuttaa. 

Jokaisen kierrättäjän tulisi muistaa suojata käytettyjen paristojen ja akkujen virtanavat teipillä heti, kun akku tai paristo poistetaan käytöstä

Teippi estää virtanapoja pääsemästä kosketuksiin toisiinsa. Mikäli näin käy, seurauksena voi olla pahimmillaan tulipaloon johtava oikosulku.

Litiumparistot vaaratilanteiden takana

Litiumakut ja -paristot aiheuttavat eniten vaaratilanteita. Ne tunnistaa kylkeen merkatuista teksteistä Litum tai Li.

Litiumparistot ja -akut sulautuvat hyvin muiden joukkoon. Siksi Paristokierrätys suosittelee kaikkien paristojen ja akkujen virtanapojen teippaamista. 

- Jos olet varma, että erotat litiumakut ja -paristot muista paristoista ja akuista, riittää, että teippaat ne, Stenbäck tähdentää.

Lue myös: MTV: Uusi pullonpalautuslaite on rikkonut ennätyksiä huikealla tavalla Suomessa - näin se toimii

Lue myös: Huonosti istuvat kuulokkeet saavat monet tekemään kohtalokkaan virheen, kertoo korvalääkäri

Lue myös: Virheet, jotka moni tekee hiuksia harjatessaan - tiesitkö, että myös harjalla on väliä?

Lähde: Paristokierrätys

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat