Kuva: AOP

Sauli Niinistö, Sanna Marin ja Elastinen juhlistavat lapsen oikeuksien päivää - katso

20.11.2020 12:15 - Roy Kokkonen

Lapsen oikeuksien päivä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa vakiintunut liputuspäivä.

Tänään perjantaina 20. marraskuuta vietetään lapsen oikeuksien päivää. Tänä vuonna se on ensimmäistä kertaa vakiintunut liputuspäivä Suomessa. 

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi Twitterissä videon, jossa hän kertoo selkeäsanaisen viestin lapsen oikeuksien päivän merkityksestä.

"Tämän päivän tavoite on selkeä: taata kaikille lapsille ja nuorille hyvät elämän eväät. Jokainen teistä on arvokas juuri sellaisena kuin on. Toivotan kaikille onnellista lapsen oikeuksien päivää!", Niinistö kirjoittaa videon saatetekstissä.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

- Kun teiltä lapsilta on kysytty oman elämän tarkeistä asioista, moni mainitsi turvallisen, kuuntelevan ja luotettavan aikuisen tärkeyden. Tämä on vakava viesti. Aikuisten tehtävänä on tuoda turvaa ja ymmärtämystä. Meidän kaikkien on parempi olla, ellei kenenkään ole paha olla, Niinistö painottaa.  

Päivän kunniaksi järjestettiin Valtioneuvoston tuottama suora lähetys, joka alkoi Jyväskylän Puistokoulussa lipunnostolla.

Lähetyksestä on katsottavissa puolituntinen tallenne, jossa kuullaan tasavallan presidentti Niinistön lisäksi pääministeri Sanna Marinin (sd) ja eduskunnan puhemies Anu Vehviläisen (kesk) videotervehdykset. Lopussa on mukana myös rapartisti Elastisen esitys.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ensimmäistä kertaa liputuspäivä

Tänä vuonna lapsen oikeuksien päivä on ensimmäistä kertaa vakiintunut liputuspäivä. Suomessa lapsen oikeuksien päivä on ollut kalenterissa vuodesta 2002 alkaen.

Liputtaminen on arvokas tapa kunnioittaa lapsen oikeuksia, korostaa syytä juhlaan ja muistuttaa, että Suomi on lapsille yksi parhaita maita maailmassa, kerrotaan Valtioneuvoston tiedotteessa.

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin New Yorkissa 20.11.1989. Se on maailman laajimmin ratifioitu ihmissoikeussopimus. Sopimuksen toteuttamista ollaan vahvistamassa vuoden 2020 aikana valmistuvalla kansallisella lapsistrategialla, joka perustuu perus- ja ihmisoikeussopimuksiin.

Lue myös: Tällaiset ovat koronavuoden Linnan juhlat - Diandra, Esko Salminen ja Seela Sella esiintyvät

Lähde: Valtioneuvosto

Kilpailut

Uusimmat