Kuva: AOP / Juha Tamminen

Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan - Yökylässä-esitutkinta lopetettiin

29.04.2021 14:02 - Iiro Myllymäki

Kansanedustajan katsotaan halventaneen homoseksuaaleja kirjoituksillaan ja lausunnoillaan. Räsäsen kommentit Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa eivät johtaneet syytteisiin.

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteet kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäselle kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kerrotaan Syyttäjälaitoksen tiedotteessa. Kukin syyte liittyy Räsäsen kommentteihin homoseksuaaleista. Yhden rikosepäilyn osalta valtakunnansyyttäjä on lopettanut esitutkinnan. Tämä päätös koskee Räsäsen homoseksuaaleihin kohdistuneita puheita MTV3:n esittämässä Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa. Ohjelmassa Räsänen kutsui homoseksuaalisuutta seksuaaliseksi vinoutumaksi. Valtakunnansyyttäjä toteaa, että lausunto halventaa homoseksuaaleja, mutta teko oli kokonaisuutena arvioiden vähäinen eikä esitutkintaa ole syytä jatkaa.

Nyt nostetuissa syytteissä on kyse kolmesta asiakokonaisuudesta. Yksi koskee Räsäsen kirjoitusta Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi, joka julkaistiin Suomen Luther-säätiön sivuilla. Syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan Räsänen esittää tekstissä homoseksuaaleja halventavia mielipiteitä ja tietoja ja väittää esimerkiksi, että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Teksti julkaistiin jo vuonna 2004, ja se on edelleen luettavissa netissä. Syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on tekstin myötä saanut nyt myös Suomen Luther-säätiön asiamies ja hallituksen jäsen Juhana Pohjola, joka julkaisi kirjoituksen.

Lisäksi valtakunnansyyttäjä kertoo Räsäsen julkaisseen sosiaalisen median tileillään homoseksuaaleja halventavan mielipiteen siitä, että homous on häpeä ja synti.

Kolmas asiakokonaisuus koskee Yle Puheen ohjelmaa, jonka jaksossa ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?” Räsänen sanoi muun muassa, että jos homoseksuaalisuus on geneettistä, se on silloin geneettinen rappeuma ja sairautta aiheuttava geeniperimä. Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit. Syytteen mukaan nämä lausunnot ovat homoseksuaaleja halventavia.

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnonvapauden rajat. Ne ovat valtakunnansyyttäjän mukaan omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Lue myös: Päivi Räsänen vastasi Tuure Boeliuksen kirjeeseen: "Juuri näin tulee toimia yhteiskunnassa"

Lue myös: Tuure Boelius Päivi Räsäsen vastauksesta kirjeeseensä: 'Luojan kiitos, hän ei tee lääkärin työtä'

Kilpailut

Uusimmat