Kuva: AOP

Yksi Helsinki Priden ohjelmanumeroista sai tiukkaa kritiikkiä: "Mitähän ihmettä tämä on olevinaan?"

11.06.2022 12:15 - Minttu Tikkanen

Ohjelmanumero on toistaiseksi vedetty pois tapahtuman nettisivuilta.

Tänä vuonna vuosittaista Helsinki Pride -tapahtumaa juhlitaan ensimmäistä kertaa kokonaisen kuukauden ajan ja ohjelmaa riitääkin kuukauden mittaan joka lähtöön. Yksi Priden ohjelmanumeroista sai osakseen kuitenkin myös kritiikkiä erityisesti saamelaisvaikuttajilta.

Kritiikki kohdistui Helsinki Priden mainostamaan Queer-piiri: jakamis- ja rumpupiiri -tapahtumaan, jota kuvaillaan shamanistiseksi rumpuseremoniaksi. Piirin mainostetaan olevan myös turvallinen tila, mutta esimerkiksi saamelaisaktivisti Petra Laiti nosti esiin, että tila on turvallinen lähinnä suomalaisille.

"'Shamanistinen rumpuseremonia' on 'turvallinen tila' - mutta turvallinen kenelle? Suomalaisille, jotka haluavat samanisoidassa turvassa saamelaiselta katseelta? Mitähän ihmettä tämä on olevinaan Helsinki Pride?" Laiti kirjoittaa Twitter-tilillään.

Voit katsoa Twiitin alta tai täältä.

Toinen saamelaisvaikuttaja Anni-Sofia Niittyvuopio jatkoi, että rummutuspiiri ylläpitää hankalia stereotypioita.

"Shamanistinen 'turvallisen tilan' piiri ei ole vain ajattelematonta, mutta myös rasistista ja ylläpitää haitallisia stereotypioita. Sateenkaarisaamelaiset ja -karjalaiset ovat erityisen alttiita moniperustaiselle syrjinnälle", Niittyvuopio huomauttaa.

 

Twiitin voit katsoa alta tai täältä.

Ohjelmanumero poistettiin nettisivuilta kritiikin seurauksena

Kyseinen ohjelmanumero poistettiin Helsinki Priden verkkosivuilta reaktiona aiheellisena pidettyyn kritiikkiin. Iltalehden haastattelussa Helsinki Priden puheenjohtaja Panu Mäenpää kertoo, että tapahtumaan on vapaa ohjelmahaku, jolloin ohjelman järjestäjät vastaavat sisällöstään. Helsinki Priden puolesta taas tietämys ei ole tällä kertaa riittänyt puuttumaan haitalliseksi koettuun sisältöön.

- Nyt on käynyt sillä tavalla, että osaaminen ei ole riittänyt arvioimaan tätä tilannetta. Pyrimme tietysti tarkistamaan kaikki ohjelmat sillä tavalla, että ne vastaavat arvomaailmaamme, Mäenpää kertoo Iltalehden haastattelussa.

Mäenpää kertoo Iltalehdelle, että tapahtuman sopivuutta arvioidaan nyt uudelleen. Hän pitää positiivisena asiana, että keskustelua herää ja epäkohtiin voidaan siten puuttua.

- Inhimillisiä virheitä sattuu. Hienoa, että tämä nousi keskusteluun. Tällä tavalla voimme lisätä tietoutta meidän yhdistyksessämme, Mäenpää sanoo.

Lue myös: Luulitko sateenkaarioikeuksien olevan täällä hyvällä tolalla? Suomi romahti vertailussa entistä alemmas

Lue myös: Bradley Cooperin tekonenästä uutuusroolissa syttyi someraivo: "Kuka hitto teki päätöksen"

Lue myös: Hämmentääkö HLBTIQ+ ja muu sateenkaarisanasto? Seta kertoo, miksi oikeilla termeillä on väliä

Lähteet: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat