Kuva: Shutterstock

Foreca varoittaa, että ulkona on nyt vaarallisen liukasta

14.03.2023 17:15 - Minttu Tikkanen

Tiet muuttuvat luistinradoikso etelästä aina Ouluun asti.

Luminen postikorttimaisema vaihtuu tällä viikolla suuressa osassa maata niin sanotuksi pääkallokeliksi.

Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo, että säästä tulee poikkeuksellisen liukas, kun loskaksi muuttunut lumi jäätyy uudelleen. Vastassa onkin peilijäitä etelästä aina jopa Oulun korkeudelle saakka.

- Keli huononee pääkallokeliksi monin paikoin niillä teillä ja pinnoilla, jotka ovat vielä maanantaina päivällä lumen peittämiä ja missä lämpötila nousee nollan yläpuolelle tai sataa vettä. Tiistaina näin käy maan etelä- ja keskiosassa ja jopa Oulun korkeudella asti, Rinne kuvailee.

Tilannetta tulee hankaloittamaan lämpötilan sahaaminen edestakaisin.

- Tulevina päivinä tilanne vaihtelee paikallisesti sen mukaan, miten lämpötila liikkuu nollan molemmin puolin. Keli on liukas etenkin niillä alueilla, joilla lämpötila vuoroin nousee nollan yläpuolelle ja vuoroin laskee nollan alapuolelle niin, että pinnat sulavat ja jäätyvät uudelleen, Rinne jatkaa.

Myöskin sateita on luvassa lisää. Sateet tulevat etelässä vetenä ja pohjoisemmassa suureksi osaksi lumena. Sateet jatkuvat vielä keskiviikon ajan, mutta torstain ja perjantain aikana sään pitäisi ennusteen mukaan jo poutaantua.

- Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa laajalti vetenä, pohjoisessa lumena. Tiistaina päivällä maan etelä- ja keskiosan sateet muuttuvat ajoittaisiksi, pohjoisessa lumisadealue on yhtenäisempi. Tiistain aikana lunta tulee Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja maan pohjoisosassa yhteensä 5–10 senttimetriä. Pohjois-Karjalan ja Pohjanmaan sateet tulevat osin vetenä, Rinne kertoo.

Lue myös: MTV: Saako nastakengillä mennä kauppaan? Vastaus jakaa myymälöiden mielipiteet

Lue myös: MTV: Liukkailla ajokeleillä kahden T:n taktiikka voi pelastaa henkesi - muistathan tämän?

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat