Kuva: Shutterstock

Veroprosentti on väärä jopa yli 800 000 henkilöllä - korjaa nyt, jos haluat välttää valtavan lisäprosentin

26.09.2023 12:15 - Minttu Tikkanen

Jos verokorttiaan ei korjaa, voi joulukuussa odottaa ikävä yllätys.

Verohallinto muistuttaa, että jopa yli 800 000 henkilöllä on tällä hetkellä liian pieni veroprosentti. Jos asiaa ei korjaa, tasataan tilanne automaattisesti loppuvuodesta lisäveroprosentilla, jolloin verotettavalle voi tulla ikävänä yllätyksenä, ettei palkasta jääkään totuttua määrää käteen.

Loppuvuosi voikin olla kylmää kyytiä, sillä lisäprosentti voi olla huomattavan suuri, enimmillään jopa 60% eli valtaosa kuun ansioista.

− Verokortille on merkitty arvio koko vuoden tuloista. Jos henkilö tienaakin enemmän kuin tulorajaksi on arvioitu, yli menevä osuus verotetaan lisäprosentilla, joka on korkeintaan 60 prosenttia. Ero perusprosenttiin voi siis olla merkittävä, kommentoi Verohallinnon tiedotteessa selittää Verohallinnon menettelypäällikkö Päivi Ylitalo

Näin on nyt käymässä sadoilletuhansille, jos tuloja tulee samaan malliin kuin alkuvuodesta. Ylitalo neuvookin tarkistamaan asian ja tilaamaan mahdollisesti kokonaan uuden verokortin, jos tuloraja on ylittymässä. Näin prosentti voidaan säätää siten, että verotus jakaantuu tasaisemmin jäljellä oleville kuukausille, eikä lohkaise vain joulukuun palkkaa.

- Jos tulot ovat muuttuneet alkuvuodesta merkittävästi, kannattaa tarkistaa, mikä tuloraja verokortille on merkitty ja verrata sitä arvioon loppuvuoden tuloista. Jos näyttää siltä, että koko vuoden tulot menevät tulorajan yli, kannattaa tehdä uusi verokortti loppuvuodeksi. Kun uuden verokortin tekee nyt, isommat tulot ja mahdollisesti korkeampi veroprosentti ehditään huomioida tasaisesti loppuvuoden mittaan, Ylitalo sanoo.

Lue myös: Verkkotunnistautumista käyttävä saattaa nyt tulla huijatuksi - erota huijaussivu vain parista kirjaimesta

Lue myös: Elokuussa erääntyneitä veroja on vielä miljoonien edestä maksamatta - tarkasta omat tietosi

Kilpailut

Uusimmat