Kuva: KORKEASAAREN ELÄINTARHA / MARI LEHMONEN

Korkeasaaressa koisitaan jo - karhut kömpivät talviunille etuajassa

31.10.2023 14:15 - Rebekka Silvennoinen

Ennen nukkumaan menoa karhut söivät enää puuroa, vihanneksia ja hedelmiä.

Korkeasaaresta kuuluu nyt krooh, pyyh, sillä karhut ovat kömpineet jo talviunille. Lokakuun viimeisenä viikonloppuna 22- ja 17-vuotiaat karhut olivat jo sikeästi unessa, tiedottaa Korkeasaari.

Karhut ovat tänä vuonna etuajassa, sillä viime vuosina ne ovat vetäytyneet talvipesiinsä vasta marraskuun puolella, paria viikkoa myöhemmin.

– Karhut ovat olleet hyvin väsyneitä. Ne ovat nuokkuneet talvipesissään ja nousseet vain syömään. Torstaina ruokakaan ei enää kiinnostanut, joten suljimme ulkotarhan luukut ja sisälle tuli pimeää ja hiljaista. Kävimme viikonlopun aikana vielä tarkistamassa tilannetta ja kyllä siellä nukutaan, vahvistaa eläintenhoitaja Susan Nuurtila tiedotteessa.

Lokakuun alussa karhut puuhastelivat päivittäin talvipesiensä parissa. Ne rakensivat mukavat makuukuopat kuorikatepohjan päälle hoitajien tarjoamasta materiaalista: puukuivikkeesta, oksista, jäkälästä ja heinästä. Emo ja tytär tekivät talvipesänsä lähekkäin, kahteen vierekkäiseen tilaan. Sisätilan ikkunat on pimennetty ja lämpötila pysyy tasaisen viileänä.

Korkeasaaressa karhut ovat heräilleet talviuniltaan tavallisesti helmikuussa. Ne jaksavat nukkua koko talven paksun rasvakerroksen turvin, mutta voivat vaihtaa asentoa tai käydä juomassa vettä.

Karhujen painoa on kerrytetty pitkin syksyä syömällä etenkin marja-aroniaa ja viljatuotteita. Lihaa ja kalaa on vähennetty viime viikkoina, kun karhujen ruokahalu on hiipunut. Ennen nukkumaan menoa karhut olivat kevyemmällä linjalla ja söivät enää puuroa, vihanneksia ja hedelmiä.

Lue myös: Tämän vuoden sankarikoirat on valittu - 22 koiraa palkitaan ihmishenkien pelastamisesta

Lue myös: Korkeasaari ilmoittaa ilouutisen - manuleille syntyi suloinen pentu

Lähde: Korkeasaari

Kilpailut

Uusimmat