Kuva: Shutterstock

Onko kinkku häviämässä joulupöydistä? "Muuttuvat hitaasti, mutta muuttuvat"

10.12.2023 20:15 - Minttu Tikkanen

Moni on jo luopunut joulukinkusta.

Joulukinkku on perinteisesti totuttu monessa kodissa näkemään osana joulupöytää. Asenteet voivat kuitenkin olla muuttumassa, kertoo kauppaketju Lidl teettämänsä kyselyn tuloksista.

Kinkun kulutus näyttää kääntyneen Lidlin tietojen mukaan jo hienoiseen laskuun, sillä siinä missä viime vuonna kinkku oli pöydässä 84 prosentilla kyselyyn vastanneista, tänä vuonna sitä söivät jouluna 81 prosenttia. Samalla kävi ilmi, että jouluruuassakin pyritään rajoittamaan lihan määrää ja vastaavasti lisäämään kasvisruuan määrää. Niissäkään kodeissa, joissa kinkkua jouluna yhä syödään, ollaan useasti kyselyn mukaan vähennetty määrää, joka kinkkua jouluksi ostetaan. 

- Suomalaiset vaalivat perinteitä, ja kinkku on tärkeä osa joulupöytää. On kuitenkin kiinnostavaa, että nykyisin viidesosan joulupöydästä ei löydy kinkkua. Sitä ei myöskään hankita niin suuria määriä kuin aiemmin. Kinkkua ei välttämättä nautita monena päivänä peräkkäin, vaan pienempi annos riittää hyvin kinkkuperinteen ylläpitoon. Lihan kulutusmäärään kiinnitetään selkeästi huomiota aiempaa enemmän, kommentoi tiedotteessa Lidlin ostojohtaja Thomas Heinrichs.

Vaikka tällä hetkellä kinkunsyöjien osuus voi vielä näyttää ylivoimaiselta, on maassa kuitenkin jo viidesosa, joka ei kinkkua joulupöytäänsä kaipaa. Heinrichs totetaakin, että perinteillä on yleensä tapana muuttua hitaasti - mutta varmasti. Juhlapöydistä on jo hävinnyt monia herkkuja, jotka sinne ennen vakiona kuuluivat. Yksi esimerkki tästä on lipeäkala, joka nykyisellään on melko harvinainen suomalaisten joulupöydissä. Kyselystä kävi ilmi sekin, että 52 prosenttia kaipaa joulupöytään aina myös perinteiden lisäksi vaihtelua ja uusia kokeiluja. 

- Perinteisten pyhien kuten joulun ja juhannuksen ruokatrendit muuttuvat hitaasti, mutta muuttuvat kuitenkin. Esimerkiksi lipeäkala on aiemmin ollut keskeinen suomalaisen joulupöydän elementti, mutta tänä vuonna se on vain 9 prosentin joulupöydässä. On kiinnostavaa nähdä, ohittaako esimerkiksi porkkanalaatikko jossain vaiheessa kinkun joulupöydän kunkkuna – se on jo nyt aivan kinkun kannoilla kakkosena. Perinteiset jouluruuat kuitenkin varmasti pysyvät suosituimpina vuodesta toiseen. Niiden lisäksi tykätään kokeilla uusia juttuja, kuten jouluruokia muista maista.

Aiemmin olemme kirjoittaneet vaihtoehtoisista vegekinkuista, lisää aiheesta pääset lukemaan alta. 

Lue myös: Mitä jos tänä jouluna jättäisit kinkun kauppaan? 4 vegekinkkua hurmaa maullaan ja eettisyydellään

Lue myös: Kolumni: Jätin kuukaudeksi punaisen lihan ja kanan - asiantuntija kommentoi havaintojani

Lue myös: Kasvisten osuuden lisääminen tekee ruokavaliosta ekologisemman ja edullisemman - WWF kertoo helpot niksit

Kilpailut

Uusimmat