Kuva: Shutterstock

Foreca: Pakkanen kiristyy jopa -35 asteeseen ja lunta pyryttää, mutta ensi viikolla tapahtuu käänne

17.01.2024 12:15 - Minttu Tikkanen

Lämpötilaero tämän ja ensi viikon välillä on suuri.

Suomessa eletään nyt tavanomaistakin kylmempää jaksoa. Pakkaset ovat paukkuneet jo alkuviikosta, mutta ne kiristyvät entisestään tänään.

Eilen Lapissa päästiin -37,6 asteeseen, mutta nyt -35 asteen pakkaset voivat olla mahdollisia jo Keski-Suomessakin. Myös etelässä pakkasta voi olla -25 astetta.

– Keskiviikon vastainen yö on selkeillä alueilla kylmä, pakkasta on laajalti 15–30 astetta. Etelässäkin yli 25 pakkasastetta on paikallisesti mahdollista, maan keskiosassa voi olla paikallisesti jopa yli 35 pakkasastetta, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Pikkuhiljaa pakkanen kuitenkin alkaa hellittää, kun taivaalle kertyy keskiviikkoiltana pilviä. Sään lauhtumista ei kuitenkaan välttämättä heti huomaa, sillä matalapaineen mukana tulee navakka tuuli, joka saa sään tuntumaan entistäkin purevammalta. Loppuviikkoon on luvassa myös runsaita lumisateita. Rinne varoittaa lunta olevan tulossa jopa 15 senttiä, mikä tarkoittaa, että ajokeli huononee merkittävästi.

– Lunta sataa tämän hetken ennusteen mukaan keskiviikon ja torstain aikana enimmäkseen 5–10 senttimetriä, etelässä itään painottuen ehkä jopa 15 senttimetriä. Lumisade heikentää ajokeliä. Kevyt lumi pöllyää herkästi tuulessa heikentäen näkyvyyttä. Runsainta lumisade on sadealueen etureunassa, sen jälkeen on odotettavissa hajanaisia ja ajoittaisia sateita.

Vaikka tällä viikolla sää näyttää hyvinkin talviselta, on käänne tulossa piankin. Rinne ennustaa, että sää lauhtuu jo tämän viikon sunnuntaina ja ensi viikolla kovat pakkaset vaihtuvat jopa plusasteiksi. Se tarkoittaa myös sitä, että ensi viikolla runsaat sateet tulevat monin paikoin vetenä. Rinne uskoo, että poikkeuksellisen lämpimän jakson jälkeen palataan lähemmäs ajankohdalle tyypillisiä lämpötiloja.

– Meille alkaa virrata lauhaa ilmaa lounaasta niin, että lämpötila nousee osassa maata jo plussan puolelle. Lisäksi Suomeen leviää sunnuntaina ja ensi viikon alussa runsaita sateita, jotka tulevat osassa maata vetenä. Myös tuuli voimistuu mahdollisesti jopa myrskyksi asti. Lauhojen päivien jälkeen on vielä epävarmaa, miten sää ensi viikolla kehittyy; onko odotettavissa uusia lauhoja aaltoja vai pysytelläänkö sen jälkeen koko maassa pakkasen puolella. Näyttää kuitenkin siltä, että pitkä hyvinkin kylmän sään jakso päättyy. Lämpötiloissa palataan lähemmäs ajankohdalle keskiarvoista säätä. 

Lue myös: Autoilijoita muistutetaan nyt yhdestä tärkeästä seikasta: "Tilanne voi muuttua jopa vaaralliseksi"

Lue myös: MTV: Saako nastakengillä mennä kauppaan? Vastaus jakaa myymälöiden mielipiteet

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat