Kuva: Shutterstock

Verohallinto varoittaa huijausviesteistä - mutta mistä sen tunnistaa?

25.01.2024 16:15 - Reija Saarinen

Verohallinnon mukaan erilaisten huijausviestien määrä on kasvanut parissa vuodessa hurjasti.

Verohallinto varoittaa mahdollisista huijausviesteistä, joiden määrä on lisääntynyt huomattavasti viimeisten parin vuoden aikana. Tiedotteen mukaan on mahdollista, että huijarit hyödyntävät alkavaa veroilmoitusaikaa saadakseen ihmisiä klikkaamaan huijaussivustolla johtavaa linkkiä. 

Verohallinnon mukaan aidossa viestissä ei ole koskaan linkkiä. Lähettäjä sen sijaan on Vero, Skatt tai Vero-Skatt. Syytä on myös muistaa se, että kun omaa veroilmoitustaan menee tarkistamaan, tekee sen oikean selainlinkin kautta.

- On tärkeää, että kun ihmiset menevät tarkistamaan esitäytetyn veroilmoituksensa, he menevät OmaVeroon kirjoittamalla verkkoselaimen osoiteriville palvelun osoitteen www.vero.fi/omavero. Tekstiviestillä tullutta linkkiä ei koskaan pidä klikata eikä Verohallinnon lähettämissä aidoissa viesteissä sellaisia olekaan, sanoo Verohallinnon apulaisjohtaja Jaakko Nummijärvi.

Mutta millainen tyypillinen huijausviesti sitten on?

Verohallinnon mukaan huijausviestejä on monenlaisia, mutta niitä yhdistää muutama tekijä. Usein viesteissä vedotaan kiireeseen, mikä saa viestin saaneen henkilön toimimaan nopeasti. Yleinen tapa on esimerkiksi kertoa odottamattomasta muutoksesta veronpalautuksiin liittyen. 

Toisekseen viesteissä on usein linkki, joka johtaa huijaussivustolla. Linkin avulla huijari yrittää saada ihmisen antamaan pankki- tai henkilötietojaan. 

Toimi näin, jos olet saanut huijausviestin

Älä avaa viestissä olevia linkkejä tai syötä verkkopankkitunnuksiasi linkkien takaa avautuville sivuille. Poista viesti välittömästi.

Jos epäilet antaneesi tietosi huijaussivustolle, ole nopeasti yhteydessä pankkisi verkkopankkitunnusten sulkupalveluun ja pyydä sulkemaan pankkitunnuksesi ja pankkikorttisi

Tee asiasta heti myös rikosilmoitus.

Jos havaitset huijausviestejä, niistä voi ilmoittaa myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselle.

Lue myös: Tällä hetkellä viestihuijauksissa on selvä trendi - OP varoittaa vakavasta uhasta

Lähde: Vero.fi

Kilpailut

Uusimmat