Kuva: Shutterstock

Tänään on silpomisen vastainen päivä - maailmassa on yli 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista

06.02.2024 10:15 - Minttu Tikkanen

Silpomista harjoitetaan useissa kulttuureissa perinnesyistä.

Tänään 6. helmikuuta vietetään kansainvälistä silpomisen vastaista päivää. Sukupuolielinten silpominen koskettaa miljoonia tyttöjä, sillä maailmassa on suomalaisen Solidaarisuus-kehitysyhteistyöjärjestön arvion mukaan yli 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista. 

Tänäkin vuonna arviolta 4,4 miljoonaa tyttöä on vaarassa tulla silvotuksi. Silpominen on pahimmillaan hengenvaaraksi tytöille, kuolleisuus siihen on tartuntatautejakin korkeampi.

Suomessakin on noin 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä ja naista, joiden lisäksi noin 650–3080 Suomessa asuvan tytön arvioidaan olevan vaarassa tulla silvotuksi. 

Silpomisella eli tyttöjen ympärileikkauksella tarkoitetaan tyttöjen sukupuolielinten vahingoittamista kulttuurisista perinnesyistä, ilman terveydellistä perustetta. Silpomista harjoitetaan UNICEFin tietojen mukaan 31 eri maassa, joista suurin osa sijoittuu Afrikkaan ja osa Lähi-itään sekä Aasiaan. Monissa kulttuureissa silpomista pidetään eräänlaisena siirtymäriittinä tytöstä naiseksi. 

Joissain yhteisöissä naisen taas uskotaan olevan silvottuna avioliittokelpoinen. Silpomisen uskotaan hillitsevän naisen seksuaalisuutta, minkä taas toivotaan johtavan naisten avioitumiseen neitsyinä ja syrjähyppyjen välttämiseen. Silpomista ei kuitenkaan edellytetä missään tietyssä uskonnossa, kuten usein virheellisesti luullaan.

Paras tapa ehkäistä silpomista on tietoisuuden levittäminen. Solidaarisuus-järjestö työskentelee silpomisen riskialueilla muun muassa valistaen yhteisöjen jäseniä ja terveydenhuollon työntekijöitä sekä järjestäen tytöille turvaleirejä loma-ajoiksi, jolloin suuri osa silpomisista tapahtuu. 

Silpomista ehkäisee myös yleinen naisten oikeuksien paraneminen, itsemääräämisoikeus ja omat tulot. Järjestöt työskentelevät siis tiedon levittämisen lisäksi myös järjestääkseen naisille mahdollisuuksia työntekoon ja toimeentuloon ja purkaakseen vanhoja sukupuolirooleja. 

Lue myös: "Miksi naistenpäivää muka edelleen tarvitaan?" - Tiesitkö kylmäävät faktat naisten asemasta maailmassa?

Lue myös: Ilmoitettujen seksuaalirikosten määrässä hurja nousu - myös ryöstörikosten määrä kasvoi

Lue myös: "Huumetilanne on jo pitkään huonontunut" - THL:n mukaan huumeet ovat Suomessa yhä näkyvämpi ilmiö

Lähde: Solidaarisuus

Kilpailut

Uusimmat