Kuva: Shutterstock

Viime vuoden suosituimmat koirarodut Suomessa julkistettiin - yksi rotu hurmaa vuodesta toiseen

29.02.2024 14:15 - Minttu Tikkanen

Koirien rekisteröinti tippui huomattavasti edellisvuosista, mutta suosikkirodut pitivät asemansa.

Vuoden 2023 suosituimmat eli eniten rekisteröidyt koirarodut Suomessa on nyt julkistettu Kennelliiton sivuilla.

Kärki ei yllätä, sillä kaikista suosituimpina pysyvät vuodesta toiseen melko samat rodut. Labradorinnoutaja on pitänyt Suomen suosituimman koirarodun paikkaa jo vuodesta 2009, ja nappasi sen viime vuonnakin. Rodun suosiota selittänee sen ystävällinen luonne, ja sen myötä sopivuus myös lapsiperheisiin. Keskikokoisena koirana labradorinnoutaja ei myöskään välttämättä tunnu liian isolta taikka liian pieneltä.

- Labradorinnoutajan käyttö- ja luonneominaisuudet tekevät siitä monipuolisen harrastuskoiran sekä erinomaisen kotikoiran ja lemmikin. Ne ovat kooltaan monelle sopivan kokoisia, eivät pieniä koiria, mutta eivät jättirotukaan. Labradorinnoutaja on aina ollut suosittu perhekoira, ja niiden kanssa käydään ahkerasti myös koiranäyttelyissä, kuvailee tiedotteessa Labradorinnoutajakerhon puheenjohtaja Lotta Vuorinen.

Labradorinnoutajia rekisteröitiin viime vuoden aikana 2 548 kappaletta. Toiseksi eniten rekisteröitiin kultaisianoutajia, 1 276 kappaletta ja kolmanneksi eniten shetlanninlammaskoiria 1 107 kappaletta. Niitä seuraavat järjestyksessä seuraavaksi suosituimmat rodut eli saksanpaimenkoira, suomenlapinkoira, jackrusselinterrieri, jämtlanninpystykorva, suomenajokoira, kääpiösnautserit ja uutena kymmenen suosituimman joukkoon noussut cockerspanieli.

Yleisellä tasolla koirien rekisteröintimäärät kuitenkin laskivat vuonna 2023 huomattavasti, noin 10 prosentilla. Koiria rekisteröitiin vuonna 2023 Suomessa 43 835 kappaletta, joka on noin 5000 koiraa vähemmän kuin vuonna 2022. Syynä voi olla muun muassa korona-ajan koirabuumin laantuminen. Koronavuonna 2021 koirien rekisteröinti nousi vuodesta 2019 jopa 17 prosenttia, mutta nyt määrä on laskenut takaisin 2000-luvun alun lukemiin.

- Koronavuosina koiranpentujen kysyntä ylitti monessa rodussa reilusti tarjonnan. Rekisteröintien määrän lasku näkyy nyt koiranpentujen kysynnän vähenemisenä, mutta suositut koirarodut pitävät yhä pintansa, kommentoi tiedotteessa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen

Kennelliitto pitää kirjaa myös Suomessa syntyneiden koirien kutsumanimistä. Suosituimmiksi vuonna 2023 nousivat Hilla, Manu ja Sulo. 

Lue myös: Nikos-koira löytyi hylättynä parkkipaikalta - arasta pojasta kuoriutui hellyydenkipeä pikkuprinssi

Lue myös: Kerääthän koirankakat? Lumen alta paljastuvat jätökset voivat olla hengenvaarallisia koiralle

Lue myös: Maailman vanhin koira on kuollut

Lähde: Kennelliitto

Kilpailut

Uusimmat