Kuva: AOP/Jaakko Stenroos

Teollisuusliitto ilmoitti uusista lakoista - kohdistuvat useille teollisuuden toimialoille

28.03.2024 16:15 - Jasmin Mikkilä

Työnseisaukset toteutetaan 5. huhtikuuta 2024.

Keskiviikkona teollisuusliitto ilmoitti jatkavansa viikolla käynnissä olevia lakkoja. Tänään myös  teollisuusliitto ilmoitti järjestävänsä maanlaajuisia päivän mittaisia poliittisia lakkoja. Työnseisaukset kohdistuvat useille teollisuuden toimialoille ja työnseisaukset toteutetaan 5. huhtikuuta 2024, kerrotaan tuoreessa Teollisuusliiton tiedotteessa. 

Lakot ovat osa SAK:n Painava syy -kampanjaa. Päivän pituiset lakot ovat tuenosoitus kaikille 7000 lakkoilijalle, jotka ovat lakossa jo kolmatta viikkoa. Työtaistelutoimilla vastustetaan hallituksen työehtojen heikennyksiä ja leikkauksia sekä vaaditaan Petteri Orpon hallitusta neuvottelemaan työntekijäpuolen kanssa.

Teollisuusliitto on listannut tiedotteessaan kaikki yritykset, joita lakot koskevat. Vuorokauden kestävän työnseisauksen piirissä on 56 toimipaikkaa ja noin 4300 teollisuuden työntekijää. Lakot eivät koske hätätyötä, eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamiseksi. 

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että työntekijöillä on monta syytä lakkoilla ja osoittaa mieltään. 

– Hallituksen linja suhteessa työntekijöihin on poikkeuksellisen kova. Leikkauksien myötä duunariköyhyys lisääntyy 100 000 aikuisella ja 17 000 lapsella. Merkitystä ei ole sillä, onko ihminen töissä vai ei. Nämä leikkaukset osuvat kauttalinjan duunareihin. Niin armoton on hallituksen ”työnlinja”, että työntekijöitäkin köyhdytetään.

Aalto toivoo myös hallituksen politiikkaan enemmän kohtuutta sekä oikeudenmukaisuutta.

– Teollisuusliiton jäsenet puolustavat pohjoismaista työmarkkinamallia, jonka perusajatuksiin kuuluu asioista sopiminen ja neuvotteleminen. SAK:n tarjoamat kompromissiehdotukset toisivat hallituksen politiikkaan kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta. Samalla ne lopettaisivat lakot ja palauttaisivat työrauhan.

Lue myös: SAK:n mukaan poliittiset lakot jatkuvat: "Meillä on koko ajan ollut kansan vahva tuki"

Lue myös: HS: Lakon vaikutukset voivat iskeä myös Alkoon - osa juomista on jo loppunut

Lue myös: Neste: Polttoaineiden loppuminen häämöttää: "Tilanne vaikeutuu"

Lähde: Teollisuusliitto

Kilpailut

Uusimmat