Kuva: Shutterstock

Merkittävä kevyen liikenteen "oikoreitti" avataan viimein Helsingissä

17.04.2024 17:15 - Minttu Tikkanen

Tunneli tulee olemaan suunnattu vain kevyelle liikenteelle.

Kevyen liikenteen oma alikulkutunneli Helsingin keskustaan saadaan useiden vuosien rakennustöiden jälkeen avattua toukokuun alussa, tiedottaa Helsingin kaupunki.

Kaisaniemenpuiston ja Kansalaistorin yhdistävä tunneli eli Kaisantunneli tulee helpottamaan kävelijöiden ja pyöräilijöiden liikkumista Helsingin keskustassa. Alikulkutunneli vähentää matkaa junaratojen puolelta toiselle jopa 600 metrillä, minkä lisäksi liikkuja tietenkin välttää myös useat alkuperäisellä reitillä sijaitsevat liikennevalot, jotka hidastaisivat matkaa.

Tunneli tulee avautumaan liikenteelle 4. toukokuuta noin klo 13, jolloin se otetaan käyttöön avajaismenoin.

Vuosien ajan rakennettu tunneli helpottaa tuhansien arkea

Tunneli on noin 220 metriä pitkä, 8 metriä leveä ja 3 metriä korkea. Siellä kulkevat rinnakkain 4 metriä leveä pyörätie sekä 3,5 metriä leveä jalkakäytävä. Tunnelin yhteyteen avautuu myös erillinen Pyörätalli, jossa tulee olemaan paikka jopa 900 polkupyörälle. 

Kaisantunnelin toteutusvaihe alkoi jo huhtikuussa 2021. Pitkä urakka tulee kuitenkin palvelemaan parhaimpien arvioiden mukaan jopa 10 000 pyöräilijää vuorokausittain.

- Urakka on ollut pitkä ja erittäin vaativa, koska tunnelia on rakennettu käytössä olevien junaraiteiden alla vilkkaalla päärautatieasemalla. Esimerkiksi tuetut kaivannot ja kallion louhinta on pitänyt suunnitella tarkkaan ja toteuttaa junaliikenteen ehdoilla lyhyissä aikaikkunoissa. Nyt on aika juhlia onnistunutta lopputulosta, joka tulee ennusteiden mukaan palvelemaan vilkkaimpina päivinä jopa 10 000 pyöräilijää vuorokaudessa, kommentoi projektinjohtaja Jukka Repo.

Lue myös: Massiiviset katutyöt sotkevat julkisen liikenteen reitit kesällä Helsingissä

Lue myös: Junaliikenteen vuorovälit harvenevat Helsingin seudulla

Lue myös: Länsiväylä: HSL toteuttaa viimein vuosia toivotun uudistuksen

Lähde: Helsingin kaupunki

Kilpailut

Uusimmat