Kuva: Shutterstock

Jopa 89 000 lapsella on tai on ollut päihdeongelmainen vanhempi - tilasto ei kuitenkaan kerro kaikkea

28.05.2024 18:15 - Minttu Tikkanen

Hieman useammin vanhemmista vakava päihdeongelma on lapsen isällä kuin äidillä.

Jopa 89 000 suomalaisen alaikäisen lapsen biologisella vanhemmalla tai vanhemmilla on tai on jossain vaiheessa ennen lapsen täysi-ikäistymistä ollut vakava päihdeongelma, selviää THL:n rekisteritutkimuksesta. Luku on jopa 8,7 prosenttia kaikista Suomen alaikäisistä.

42 000 lapsella puolestaan päihdeongelmainen biologinen vanhempi on tälläkin hetkellä.

Tilasto voi kuitenkin johtaa myös harhaan, sillä todennäköiset kaikki päihdeongelmat eivät tule rekisteriin, sillä päihdeongelmia voi olla monenasteisia, eivätkä ne välttämättä käy missään vaiheessa ilmi. Nyt arvioitu määrä on siis todennäköisesti vain vähimmäismäärä lapsista, joiden vanhemmilla päihdeongelmia on.

- Kaikki epävarmuustekijät huomioiden voidaan todeta, että kyseessä on vähimmäisarvio. Toisin sanoen niiden lasten lukumäärä, joiden vanhemmilla on jonkinasteisia päihdeongelmia, on todennäköisesti huomattavasti suurempi, kommentoi THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo.

Tilastossa korostuvat alkoholi ja isät

Päihdeongelmien tilastoinnissa alkoholi korostuu, 60 prosenttia rekisterimerkinnöistä koskee alkoholia. Loput koskevat huumeiden käyttöä tai huumeiden ja alkoholin yhteiskäyttöä. Rekisterissä on tiedot muun muassa päihteiden ongelmäkäyttöön liittyvistä diagnooseista, päihdehuollon laitoshoidosta tai päihteistä kuolinsyynä.

Täysin suoraa vertailukohtaa aiemmilta vuosilta ei ole, sillä vanhempien päihdeongelmien määrää arvioitiin viimeksi vuonna 2015, mutta tuolloin tutkimuksessa ei kuitenkaan huomioitu sitä, jos vanhemmalla oli joskus aiemmin elämässään ollut vakava päihdeongelma. Tuolloin määräksi saatiin 65–70 000 lasta, joiden elinaikana ennen täysi-ikäisyyttä jommalla kummalla tai molemmilla biologisilla vanhemmilla oli ollut vakava päihdeongelma.

Vanhemmista vakava päihdeongelma oli hieman todennäköisemmin isillä. 5,6 prosentilla lapsista oli vakavasti päihdeongelmainen biologinen isä, kun taas vain 2,1 prosentilla äiti. Yhdellä prosentilla lapsista oli vanhemmat, joista molemmilla oli vakava päihdeongelma. 

Lue myös: Syntyvyys oli viime vuonna ennätysalhaista - katso missä kokonaishedelmällisyysluku oli pienin

Lue myös: Mielenterveysongelmat yleistyvät erityisesti tytöillä - yhdellä ryhmällä kehitys kuitenkin posiitivista

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat