Kuva: Sami Markkanen, Ruokavirasto

Yksi pahimmista rikkakasveista yleistymässä - tärkeä havaita ajoissa ja hävittää oikein

08.06.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen

Lajia leviää Suomeen erityisesti viljelykasvien siementen epäpuhtauksina ja erilaisten siemenseosten mukana.

Rikkakananhirssi on 1-vuotinen heinä, joka on maailmanlaajuisesti yksi pahimmista rikkakasveista ja yleistymässä ilmastonmuutoksen myötä. Kuluvan kasvukauden lämmin toukokuu oli olosuhteiltaan suotuisa rikkakananhirssin kasvamiseen ja leviämiseen, tiedottaa Ruokavirasto. 

Jotta rikkakananhirssi ei pääse yleistymään viljelyksillä, on se tärkeä havaita ajoissa ja hävittää oikein. Kitkentä juurineen ja kerättyjen kasvien polttaminen on tehokkain torjuntakeino. 

Rikkakananhirssi lisääntyy ja leviää siemenistä, joita yksittäinen kasvi voi tuottaa jopa 40 000. Siemenet voivat säilyä pellon siemenpankissa vuosikausia ja siksi se on hankala hävittää. Lajeilla esiintyy myös resistenssiä kasvinsuojeluaineille.

(kuva: Sami Markkanen, Ruokavirasto)

Kananhirssi on isokokoinen, noin 25-100 senttimetriä. Sen tunnistaa vierasperäiseksi heinäksi,sillä millään Suomessa vakinaisella heinäsuvulla ei ole samanlaista haarovaa kertotähkää, jossa tähkylät sijoittuvat kahteen tai useampaan riviin särmäisille, tukeville haaroille. Rikkakananhirssin lehden keskellä kulkee vaalea raita.

(kuva: Sami Markkanen, Ruokavirasto)

Nykyisin rikkakananhirssiä tavataan etenkin Etelä-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Pohjoisimmat havainnot lajista ovat Kemin seudulta.

(kuva: Sami Markkanen, Ruokavirasto)

Lue myös: Powerin myymä terassilämmitin poistettava käytöstä välittömästi, Tukes varoittaa

Lue myös: Suomeen ei saa tuoda ulkomailta mitä tahansa ja kuinka paljon vain - Tulli antaa yksinkertaisen neuvon

Lue myös: Rajut raekuurot voivat tehdä pahaa jälkeä autolle - näin varaudut

Lähteet: Vieraslajit.fi ja Ruokavirasto

Kilpailut

Uusimmat