Kuva: AOP

Verohallinto on kerännyt tänä vuonna jo kymmeniä miljardeja euroja veroa

08.07.2024 20:15 - Minttu Tikkanen

Kulutus ei ole vielä noussut aivan entisenlaisiin määriin.

Verohallinto on vuoden 2024 tammi-kesäkuussa kerännyt 42,3 miljardin euron edestä veroja. Suurelta kuulostava luku on kuitenkin vähemmän kuin hieman viime vuonna.

Veroja kerättiin tänä vuonna 0,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavalta ajalta. 

Esimerkiksi henkilöiden tuloveron määrä kuitenkin kasvoi hieman viime vuodesta, sillä työllisyys on pysynyt edelleen suhteellisen korkeana. Henkilöiden tuloveroa kerättiin vuoden 2024 alkupuoliskolla yhteensä 20,4 miljardia, joka on 2,1 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavalla aikavälillä.

Tämän vuoden vähempää verojen kertymää selittää myös osaltaan se, että tupakkatuotteiden verotus jakautuu kuluvalle vuodelle tasaisemmin kuin aiemmille. Tänä vuonna tupakkatuotteiden verotusta ei ole kohotettu kuten aiemmin, jolloin tupakkayhtiöt siirsivät ennen tammikuista veronkorotusta suuria määriä tuotteita verollisiin varastoihin. Tämä aiheutti vuosittain piikin, esimerkiksi viime vuonna jopa 670 miljoonaa euroa, tupakan verotuksen tilastointiin juuri tammi-helmikuulle. Tänäkin vuonna päästään siis kokonaisuudessaan todennäköisesti samaan tupakkaverokertymään, mutta se vain jakautuu koko vuoden ajalle. 

Myös arvonlisäveroa kertyi ensimmäisellä puoliskolla hieman tavallista vähemmän, noin 10,5 miljardia euroa eli 0,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Luku kertoo, että kulutus ei ole epävarmoista ajoista johtuen piristynyt vielä täysin ennalleen. 

- Korkean korkotason ja talouden epävarmuuden vuoksi kulutus ei ole vielä piristynyt. Arvonlisäveron kertymä seuraa nimellisen kulutuksen kehitystä, mutta yksittäisissä kuukausissa voi olla paljon vaihtelua, kommentoi ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta. 

Lue myös: Tällä viikolla voi kilahtaa rahaa tilille - myös huijarit ovat liikkeellä

Lue myös: Koirarekisteristä puuttuu edelleen satojatuhansia koiria - rekisteröinnillä painava syy, joka auttaa eläinystäviä

Lähde: Verohallinto

Kilpailut

Uusimmat