Kuva: Fotolia

Unohditko ottaa joulukinkun sulamaan? Ei hätää, sen voi paistaa myös jäisenä

23.12.2016 15:15 - Senja Rapila

Jos joulukinkku on umpijäässä vielä aatonaattona, ei joulu ole siltikään pilalla.

Unohtuiko joulukiireiden ohella ottaa kinkku sulamaan? Älä stressaa, sillä sen voi paistaa helposti myös jäisenä. Netti pursuaa erilaisia ohjeita, joiden avulla myös jäisen kinkun saa herkullisen meheväksi.

Muun muassa HK ohjeistaa, että joulukinkun sulatus hoituu helposti myös silloin, jos kinkku on umpijäässä aatonaattona. Voit lukea HK:n paisto-ohjeen alapuolelta:

1. Kuumenna uuni 100-asteiseksi.
*Huomioi paistotilanteessa, että joidenkin uunien lämpötilan säätönupin merkinnät ovat lähinnä suuntaa antavia, joten uunin todellinen lämpötila kannattaa tarkistaa laittamalla lihalämpömittari tyhjään ja esilämmitettyyn uuniin. 
2. Pidä kinkkua vedessä tai vesihanan alla sen verran, että pakkaus sulaa irti kinkun pinnasta.
3. Poista pakkaus, laita kinkku ritilän päällä uuniin ja laita uunipelti ritilän alle.
4. 3-4 kg:n joulukinkku sulaa uunissa muutamassa tunnissa, jolloin lihalämpömittarin laittaminen kinkkuun onnistuu. Paista kinkkua, kunnes mittari näyttää vähintään 72 °C.

"Kun kinkku on muutaman tunnin sulanut uunissa, se on huomattavasti vastaanottavaisempi. Paistopussia ei kannata lähteä tässä kohtaa availemaan, vaan mittarin piikin voi painaa kinkun sisään pussin läpi. Tästä eteenpäin kinkku valmistuu ja käyttäytyy kuin sulana paistettava kinkku. Aikaa siihen tosin menee tuplasti perinteiseen verrattuna, eli n. 2h / kg", HK:n Lihakoulun Blogissa kerrotaan.

Pussilla vai ilman?

Kinkun paistamisessa kannattaa myös käyttää paistopussia, jos kinkusta haluaa mahdollisimman mehevän. Paistopussin etu on, että sen avulla nesteet eivät pääse haihtumaan. Ilman paistopussissa paistamista kinkusta saattaa tulla kuiva.

Tässäkin on kuitenkin loppupeleissä kyse makuasioista, sillä jotkut tykkäävät mukavan rapsakasta kinkun pinnasta.

Jos päädyt käyttämään paistopussia, muista tehdä sen yläosaan reikä. Näin pussiin ei pääse kertymään painetta nestehöyryistä, ja se ei räjähdä uunissa.

Lähde: Atria, HK

Lue myös: Suomalaiset haastettiin auttamaan kodittomia - syntyi uskomaton joulun ihme

Lue myös: Sisusta joulu kotiisi - 3 helppoa ideaa

Kilpailut

Uusimmat