Kuva: Fotolia

Jokaisen kaapista löytyvällä ihmeaineella puhdistat keittiösi luonnollisesti

10.03.2017 21:45 - Bauer Media / Katariina Auvinen

Siivouksen jälkeen kiiltävät niin teräspinnat, hopeat kuin uunikin, ja nyt ei puhuta ruokasoodasta.

Ruokasooda on tunnettu puhdistavista vaikutuksistaan, mutta yksi keittiön vakiovaruste on myös ylitse muiden. Nimittäin etikka. Asiantuntijat suosittelevat etikkaa käytettäväksi juuri keittiön puhdistamiseen sen desinfioivan vaikutuksensa vuoksi. The Kitchn listasi kymmenen asiaa, miten voit käyttää etikkaa puhdistamiseen. 

Puhdista ruostumattomat teräspinnat. Sekoita etikkaan pieni tippa öljyä ja hankaa ruostumattomat teräspinnat kiiltäväksi seoksen avulla. 

Etikka puhdistaa myös hopeaesineet. Sekoittamalla etikkaa, suolaa ja ruokasoodaa kiehuvaan veteen, voit puhdistaa kodin hopeaesineet. Kaada kiehuva vesiseos laakeaan astiaan, jonka olet vuorannut foliolla. Sen jälkeen upota hopeaesineet veteen ja anna vaikuttaa vähän aikaa. 

Voit estää astianpesukoneesta tulevat epämiellyttävät hajut etikalla. Kaada kupposellinen etikkaa astianpesukoneen alaosaan ja käynnistä koneen normaali pesuohjelma. Etikka desinfioi ja poistaa hajuja. Voit myös korvata astianpesuaineen etikalla. 

Etikka sopii myös jääkaappiin. Etikka sekoitettuna kuumaan veteen on omiaan luomaan täydellisen yhdistelmän jääkaapin sisäpuolen puhdistamiselle. 

Keitä kahvinkeittimelläsi välillä etikkaa. Etikka poistaa kahvinkeittimestä muun muassa kalkkisaostumat. Puhdista kahvinkeitin etikan keittämisen jälkeen vedellä makuhaittojen estämiseksi. 

Desinfioi leikkuulauta. Pyyhkäise etikalla leikkuulauta. Jos käytät puista leikkuulautaa, sillä ei suositella leikattavan lihaa. Lihassa olevat bakteerit voivat kaivautua puiden syiden väliin. 

Suihkuta uuni etikalla. Jos uunin pesusta on jo aikaa, kannattaa puhdistaminen aloittaa ruokasoodalla. Sekoita desiin ruokasoodaa muutama tilkka vettä, jotta saat tasaisen massan. Levitä massa uuniin ja anna vaikuttaa muutaman tunnin. Pyyhi ylimääräinen massa pois ja ruiskuta sen jälkeen uuniin etikkaa. Ruokasooda reagoi etikan kanssa muodostaen kevyen vaahdon. Pyyhi sen jälkeen uuni puhtaaksi. 

Surauta tehosekoittimessa etikkaa. Yhdistä paremman lopputuloksen saamiseksi kupilliseen etikkaa hieman myös tiskiainetta. Kaada seos tehosekoittimeen ja surauttele nestettä puoli minuuttia. Huuhtele kevyesti vedellä. 

Keittiötasot. Voit esimerkiksi laittaa suihkepulloon etikkaa ja käyttää sitä keittiötasojen pyyhkimiseen. Jos haluat miedomman seoksen, lisää joukkoon hieman vettä. 

Lue myös: Ruokasoodasta on moneksi! 12 luovaa käyttötapaa leivontapulverille

Lue myös: Käytä ruokasoodaa kauneudenhoidossa - 6 vinkkiä

Lähde: Kitchn

Kilpailut

Uusimmat