Kuva: Fotolia

Tiedätkö kuinka usein nahkakenkäsi tarvitsevat huolenpitoa?

10.07.2017 10:45 - Katariina Auvinen

Oikea hoito pidentää kenkien ikää huomattavasti. Nahkalaatu vaikuttaa kenkien hoitoon.

Suomen keli ei ole kengille se kaikista ihanteellisin. Kostea ja kurainen keli aiheuttaa sen, että nahkakenkiä kannattaa hoitaa hieman tavallista useammin. Esimerkiksi kesällä nahkaisten ballerinojen osto pitkän tähtäimen kengiksi on hyvä idea, mutta hyvätkin nahkakengät saa pilattua helposti jättäen ne ilman hoitoa. Nahkalaatu määrittää paljon, miten usein ja millä välineillä kenkiä kannattaa hoitaa.

Mokkanahkaiset kengät keräävät helposti tahroja itseensä. Ne on syytä kyllästää hyvin kosteussuihkeella saman tien, kun ne otetaan kenkälaatikosta pois. Kosteussuihketta suositellaan käytettäväksi noin pari kertaa kuukaudessa. Nahka tarvitsee myös hoitavia ainesosia, joten kenkäkaupoista löytyvä mokkanahan hoitovoide on hyvä pitää laatikossa. 

Nupukkinahka on tyyliltään hieman samanlaista kuin mokka, mutta kalliimpaa. Nupukkinahalla tarkoitetaan pintanahkaa, joka on hiottu. Tämä nahkalaatu on vielä herkempi keräämään itseensä tahroja. Kuitenkin nupukkiin käy samanlaiset hoitovälineet ja ohjeet, kuin mokkaankin. Nupukkiin ei kannata käyttää lankkia, koska se muuttaa samettisennäköisen kengän enemmän kiiltäväksi. 

Rasvanahka on paksua pintanahkaa, jota useimmat kengät ovat. Käsittelynsä ansiosta tämä nahkalaatu kestää paljon kosteutta ja käyttöä. Tällaisia kenkiä voi hoitaa esimerkiksi kenkärasvalla tai lankilla, joka suojaa pintaa ja pitää nahan hyvännäköisenä. 

Nahkakengät on hyvä kuivata heti kotiin saapuessa, jos kengät ovat kastuneet kunnolla voit työntää niihin sanomalehteä sisälle, joka auttaa kosteuden imeytymisessä. Talvella taas kenkiin voi helposti jäädä valkoisia suolaraitoja, joista pääset eroon laimealla saippualiukoksella. 

Lue myös: Tiesuolan likaamat nahkakengät voi pelastaa - katso helpot ohjeet

Lähde: Men´s Health 

Kilpailut

Uusimmat