Kuva: Shutterstock

Yli puolet suomalaisista unohtaa tärkeän kotityön: "Aiheuttaa tunkkaisuutta"

20.03.2018 20:45 - Henna Koste

Katupöly- ja siitepölykauden kynnyksellä on hyvä vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet.

Katupölykausi on nurkan takana. Sen vaikutukset huomaa nopeasti ilmanlaadussa, valitettavasti myös sisällä. Koti suojataan katupölyltä vaihtamalla ilmanvaihdon suodattimet.

Terveysilman teettämä kysely paljastaa, että 60 prosenttia suomalaisista tietää, että suodattimet tulisi vaihtaa ennen katupöly- ja siitepölyaikaa. Siitä huolimatta ainoastaan joka kolmas vaihtaa ne kerran tai pari vuodessa. Moni unohtaa koko asian tai ei tiedä, millaiset suodattimet kotiin pitäisi hankkia.

”Suodatusteho heikkenee, kun ilmanvaihdon suodattimet likaantuvat käytössä. Jos suodatin pääsee likaantumaan liikaa, ilma ei kulje enää kunnolla sen läpi. Tämä voi aiheuttaa tunkkaisuutta. Ongelmaa voi ehkäistä vaihtamalla suodattimet ajoissa”, muistuttaa Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf.

Suodattimet on hyvä vaihtaa keväällä ennen siitepölykauden alkua ja loppukesästä sen päätyttyä. Vaihtoväli on tiheämpi, jos asut vilkkaasti liikennöidyn tien varrella. Yli puolet ei tiedä, että suodattimien vaihto on yleensä asukkaan velvollisuus.

Kun valitsen suodatinta, kiinnitä huomiota suodatinluokkaan, joka kertoo laadusta ja tiheydestä. Esimerkiksi F7-luokan hienosuodattimet nappaavat lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on mitätön, mutta sen vaikutus sisäilman laatuun taas todella suuri.

Likainen ja puhdas suodatin. (kuva: Terveysilma)

Lue myös: Lasten rakastamasta juhlateemasta saa helposti myös tyylikkään - "Äidit eivät ole niin innoissaan"

Lue myös: Sisustajat hurahtivat uuteen trendiin - seinäkankaat valtaavat kodit

Kilpailut

Uusimmat