Kuva: Voice.fi

Herkkuresepti pekonin ystävälle - syksyn ruokasieni on täydellinen makupari suolaiselle pekonille

05.07.2020 14:15 - Senja Rapila

Kuusenleppärousku on monelle tuntemattomampi sieni, mutta se sopii hyvin esimerkiksi piirakkaan.

Tässä reseptissä käytimme Suomen luonnosta syksyllä löytyvää herkullista kuusenleppärouskua, jonka voi tunnistaa oranssiin taittavasta väristä, laakeasta lakista ja eritoten siitä, että siitä erittyy oranssia maitiaisnestettä, joka voi tahria vaatteet. Voit oppia tunnistamaan kuusenleppärouskun esimerkiksi Luontoportti.fi -sivuston avulla.

Muistathan kuitenkin, että jos olet vähänkin epävarma sienilöydöksen ja tuntomerkkien suhteen, älä syö sientä. Voit korvata reseptissä käytetyn kuusenleppärouskun esimerkiksi kantarellilla, tatilla tai suppilovahverolla.

Pekonin ystävän sienipiirakka

Piirakkapohja

3dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
100g voita
loraus vettä

Täyte

1 paketti (150g) pekonia
1 iso sipuli
4 dl kuusenleppärouskua hienonnettuna
200g ranskankermaa (creme frache)
2 dl kasvipohjaista (esim. Planti) tai tavallista kermaa
3 kananmunaa
1,5 dl parmesaaniraastetta
1 tl timjamia
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl jauhettua paprikaa
fetaa pinnalle murennettuna

1. Yhdistä jauhot ja suola. Pilko voi pienemmäksi ja nypi jauhojen joukkoon, kunnes muruseos on tasaista. Lisää kylmää vettä sen verran, että saat muotoiltua taikinasta pallon. Nosta taikina jääkaappiin odottamaan puoleksi tunniksi. 

2. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

3. Puhdista ja pilko sienet pieniksi kuutioiksi. Kuutioi pekoni ja sipuli. Paista sienikuutioita pannulla niin pitkään, kunnes neste on haihtunut pois. Lisää pannulle pekoni ja sipuli. Paista kunnes sipuli on kuullottunut.

4. Taputtele tehty piirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Painele pohjaan reikiä haarukalla. Esipaista pohjaa n. 10 minuuttia.

5. Mikäli taikina on laskeutunut vuuan reunoilta, painele niitä varovasti haarukalla takaisin ylemmäs. Levitä tämän jälkeen pohjan päälle paistettu sieniseos.

6. Sekoita kermavalmiste, ranskankerma, munat, parmesaani ja mausteet kulhossa. Kaada seos sienien päälle. Ripottele halutessasi päälle fetajuuston murusia.

7. Paista piirakkaa uunin tehosta riippuen 40-50 minuuttia, kunnes täyte on hieman ruskistunut ja hyytynyt.

(kuva: Voice.fi)

(kuva: Voice.fi)

(kuva: Voice.fi)

Lue myös: Ideoita juhannusgrilliin? Neljä lihatonta vaihtoehtoa, joille kannattaa antaa mahdollisuus

Lue myös: Kukkakaalipitsa on kesän vähähiilihydraattinen herkku - ota helppo resepti talteen

Lue myös: Herkullinen ja helppo pekaanipähkinäpiirakka - mikset tekisi jo tänään!

Uusimmat