Kuva: Shutterstock

Tarkkana saunan siivouksessa - väärä pesuaine voi aiheuttaa vaaratilanteen

20.09.2020 18:15 - Reija Saarinen

Sauna tulisi pestä vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Syksy tulee, ilmat viilenevät ja sauna lämpiää monessa suomalaiskodissa yhä useammin.  Rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku suosittaa, että sauna tulisi pestä vähintään kaksi kertaa vuodessa. Jos käyttö on runsasta, suositellaan pesuja myös useammin. 

- Saunan oikeaoppinen pesu on tärkeää, sillä saunan materiaalit kuluvat sitä nopeammin mitä enemmän puhdistamista laiminlyödään. Puhdistuksen lisäksi lauteiden kestävyyteen voi vaikuttaa hoitamalla puuta esimerkiksi parafiiniöljyllä, Hakku toteaa tiedotteessa. 

Saunan pesu kannattaa aloittaa tyhjentämällä sauna ylimääräisestä tavarasta. Sen jälkeen on hyvä imuroida lattia, seinän pinnat sekä katto. Tämän jälkeen on vasta itse pesun vuoro.  

- Lauteet tulee kastella lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Tämän jälkeen laudepinnat pestään veteen sekoitetulla pesuaineella harjaa tai sientä apuna käyttäen. On tärkeää käydä läpi lauteen kaikki pinnat. Myös alapuoli, sillä se on yleisin paikka, joka saunan pesussa jää pesemättä, Hakku paljastaa.

Tämän jälkeen lauteet huuhdellaan ainakin kahteen kertaan, jotta pesuaine lähtee pois. Viimeinen huuhtelu tulee tehdä kylmällä vedellä, joka sulkee puun syyt. Lopuksi pestään lattia.   

Saunassa käytettävien pesuaineiden kanssa tulee olla tarkkana. Väärä aine voi pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteen.  

- Paha virhe on esimerkiksi käyttää saunan pesuun kylpyhuoneen puhdistuksessa joskus käytettävää kloriittia, koska se haihtuu hengitysilmaan saunan lämmössä, Hakku varoittaa. 

Lue myös: Tutkimus selvitti: Saunomisella todella on uskomattomia terveyshyötyjä

Kilpailut

Uusimmat