Kuva: Shutterstock

Täydellinen joululahja hakusessa? Poimimme 20 uutuuskirjaa, jotka ehdit vielä hankkia pukinkonttiin

18.12.2020 09:15 - Henna Koste

Mitä lahjaksi lapselle? Entä jännityksen ystävälle tai ilmastoahdistuksessa kamppailevalle?

Joulu on nurkan takana, mutta moni meistä tuskailee yhä joululahjahankintojen kanssa. Poimimme hiljattain kahdeksan täydellistä lahjaa, joita jokainen muotifani arvostaa. 

Mutta mitäs se Jörn Donner sanoikaan lukemisesta? Kirja on aina oiva lahja ja valinnanvaraa löytyy jokaiselle lahjan saajalle. Poimimme uutuuskirjojen sadosta 20 kiinnostavaa vaihtoehtoa, jotka ehdit vielä kääräsitä lahjapakettiin. Jos valinta käy liian vaikeaksi, aina voi muistaa lahjakortilla. 

Lapsille

Pekka Töpöhännän tähtihetki - Gösta Knutsson, Åsa Rönn, Michael Rönn (Gummerus)

Rakastettu Pekka Töpöhäntä osallistuu tällä kertaa lahjakkuuskilpailuun. Monnilla on tassunsa pelissä, mutta kuinka Pekan käy?

(kuva: Valmistaja)

Gorilla - Miikka Pörsti ja Anne Vasko (S&S)

Humoristisen, mutta samalla liikuttavan kirjan keskiössä on Eino, joka menee helposti palasiksi - aina, kun häntä surettaa. Gorilla ei ihan ymmärrä tätä, ja Einon ominaisuus alkaa kiehtoa häntä. Hän pelottelee Einoa aina, kun mahdollista, ja Eino murtuu aina helpommin ja helpommin. Mutta mikä saa Gorillan särkymään? 

(kuva: Valmistaja)

Me kettuset - Hannu Laakso (Into)

Erilainen lastenkirja, jota rytmittävät Hannu Laakson luontokuvat. Kirjassa yhdistyy tieto ja fiktiivinen tarina suloisesta kettuperheestä. 

(kuva: Valmistaja)

Joulupukin joululoma - Mauri Kunnas (Otava)

Mauri Kunnaksen uutuuskirjassa saadaan vastaus siihen, mitä Joulupukki tiimeineen tekee sen jälkeen, kun paketit on jaettu. Joululoma kestää 12 päivää, joulupäivästä loppiaiseen. 

(kuva: Valmistaja)

Meri-karhun suuri suku - Mira Mallius (Into)

Kuvittaja Mira Mallius tunnetaan ennen kaikkea suloisista karhukuvistaan. Myös hänen ensimmäisessä omassa lastenkirjassaan seikkaillaan karhujen kanssa. Meri-karhu lähtee tapaamaan sukulaisiaan ympäri maailmaa. 

(kuva: Valmistaja)

Urheilusanakirja - Benoit Tardiffi (Etana Editions)

Kirjassa esitellään 24 urheilulajia sulkapallosta ratsastukseen ja maratonista jalkapalloon veikeiden kuvien kera. Kaikenikäiset lukijat pääsevät hauskalla tavalla perille säännöistä ja varusteista. Mukana myös osallistavia osioita. 

(kuva: Valmistaja)

Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku - Cristal Snow (Tammi)

Tunnet Cristal Snow'n ehkä viihteen monitoimitapauksena, mutta hän on nyt myös lastenkirjailija. Lastenromaanissa seikkaillaan keijujen kiehtovassa maailmassa ja saadaan tärkeitä oppeja elämästä. 

(kuva: Valmistaja)

Fiian kimpsut ja kampsut - Laura Tirkkonen ja Kaisa Huotari (Cozy Publishing)

Kirjassa tutustutaan lorujen kautta tärkeään teemaan, tavaraan. Mitä voisi lainata? Entä voiko lahja olla aineeton? Entäpä, miten olisi vaihtokaupat? Miksi lempitavaroita kannattaa vaalia? 

(kuva: Valmistaja)

Aikuisille

Juice puhuu - Kootut muistelmat - Kaj Lipponen, Harri Tuominen & Waldemar Wallenius (Into)

Kirja perustuu toimittajakaksikko Harri Tuomisen ja Waldemar Walleniuksen alkuperäisiin haastattelunauhoihin, joita ei ole aiemmin julkaistu tässä laajuudessa. Leskisen kerrotaan pyytäneen haastattelunauhat viimeisinä vuosinaan, jotta hän voi antaa ne uudelle vaimolleen ja säästyä itse kertomasta tarinoitaan uudestaan. 

(kuva: Valmistaja)

Tarja Halonen – Erään aktivistin tarina - Katri Merikallio (Into)

Kirja pureutuu maamme ensimmäisen naispresidentin, Tarja Halosen pitkään uraan oikeudenmukaisuuden puolesta. 

(kuva: Valmistaja)

Ilmastotekokirja - Kaisa Happonen ja Karri Miettinen (WSOY)

Selkeä tietokirja tarttuu ilmastoahdistukseen konkretian kautta. Kirjassa on monia käytännön tekoja, joita voi tehdä lamaantumisen sijaan. 

(kuva: Valmistaja)

Pakopiste - Hannu-Pekka Björkman ja Nina Honkanen (Into)

Kirja, joka auttaa pysähtymään. Kokoelmassa kuvataan erilaisten kirjailijoiden kertomana tilanteita, joissa pysähtyminen on välttämätöntä. 

(kuva: Valmistaja)

Ensimmäinen ero — Selviytymisopas - Tiina Svensk (Basam Books)

Kirja tarjoaa työkaluja erosta selviämiseen. Kirjassa on mukana myös muun muassa eroasiantuntija Marianna Stolbowin, pariterapeutti Elina Tanskasen sekä seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin näkökulmia erosta selviytymiseen. 

(kuva: Basam Books)

Sukupuuttoon kuolleiden planeetta - Jenni Kokander (Tammi)

Jenni Kokanderin esikoisteos kertoo ihmisistä, jotka kokevat olevansa lajinsa viimeisiä. Kirjassa Kokander pureutuu vakaviin aiheisiin lohdullisesti, mutta rehellisesti. 

(kuva: Valmistaja)

Leena Lehtolainen - Maria Kallio, Jälkikaiku (Tammi) 

Jännityksen ystävälle! Uudessa Maria Kallio -romaanissa päähenkilön kissa tuo hänelle ulkoa oudon syntymäpäivälahjan. Mitä ihmisen korva tekee rikospoliisin pihalla? 

(kuva: Valmistaja)

Somevaikuttajaksi! - Emmi Lehtomaa (Otava) 

Somevaikuttajan työ on tavoiteltua, mutta mitä se oikeastaan pitää sisällään? Emmi Lehtomaan kirja kertoo perusteellisesti sopimusneuvotteluista lähtien, kuinka luodaan uraa vaikuttajana. 

(kuva: Valmistaja)

Guinness World Records 2021 (Otava)

Klassikko, jota on kiva selailla joulupyhien jälkeenkin. Kirjassa on kiehtovia faktoja ja kuvia niin eläimistä kuin urheilunkin maailmasta. 

(kuva: Valmistaja)

Historian jännät naiset – Merirosvoja, meedioita, vakoojaprinsessoja ja varkaita - Maria Pettersson (Atena)

Tietokirja tutustuttaa yli sataan voimanaiseen, joihin viimeistään nyt on syytä tutustua. Keitä ovat suurmiesten varjoon jääneet sankarinaiset?

(kuva: Valmistaja)

Korkeintaan vähän väsynyt - Eeva Kolu (Gummerus) 

Eeva Kolun hittikirja herättelee ajattelemaan. Suosion saavuttanut teos syventyy aikamme burnout-kulttuuriin ja antaa avaimia sitä vastaan. 

(kuva: Valmistaja)

Piparkassun talot - 24 inspiroivaa taikina-arkkitehtuurin klassikkoa - Kasper Strömman (S&S)

Jouluperinteet uusiksi! Someinfluensseri ja graafikko Kasper Strömmanin Piparkassun talot -kirjassa opastetaan modernien piparkakkurakennusten pariin, mukana on muun muassa linnunpöntön ja Finlandia-talon ohjeet. 

(kuva: Valmistaja)

Lue myös: Kahdeksan käytännöllistä joululahjaa, jotka tulevat oikeasti tarpeeseen

Lue myös: Loihdi persoonalliset joululahjapaketit jopa ilmaiseksi – 7 vinkkiä ekologiseen paketointiin

Kilpailut

Uusimmat