Kuva: Shutterstock

Turvallisesti lasten kanssa rannalla - ammattilainen kertoo, mitä tulee ottaa huomioon

06.07.2021 17:15 - Senja Rapila

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton asiantuntija Niko Nieminen muistuttaa, että lasten kanssa uimarannalla aikaa viettäessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta kerrotaan Voice.fi:lle, että vaikka lasten ja nuorten hukkumiskuolemat ovat vähentyneet 2000-luvun alun tilanteesta, silti ne ovat edelleen yksi yleisimmistä pienten, alle kouluikäisten lasten tapaturmaisista kuolemansyistä.

Lämpimänä kesäpäivänä rannalla oleskelu on mieluista puuhaa niin aikuiselle kuin perheen lapsillekin. Lasten kanssa pitää kuitenkin olla jatkuvasti valppaana. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) asiantuntija Niko Nieminen kertoo, että lasten kanssa rannalle lähtiessä pelisäännöt tulee olla selvät.

Nieminen toteaa, että vanhempien tulisi valvoa lapsia veden äärellä herkeämättä. Lapsia ei saisi päästää yksin uimaan tai leikkimään rannalle, vaikka kyseessä olisikin tuttu ranta. Ei myöskään saisi luottaa siihen, että muut aikuiset rannalla pitäisivät lasta silmällä erikseen pyytämättä.

- Valvo lasta käden mitan päässä siten, että lapsi jää aikuisen ja rannan väliin. Henkilö ei huuda tai huido apua hukkumistilanteessa – hukkuminen tapahtuu hiljaa. Muista, että halusit tai et, oma toimintasi on lapselle esimerkki. Rantapelastajat/uimavalvojat eivät ole lapsenvahteja – aikuinen on aina vastuussa omasta lapsesta, Nieminen kommentoi.

Aikuisen pitää olla jatkuvasti tarkkana

SUH suosittelee, että pienten ja varsinkin uimataidottomien lasten kanssa tulee aina olla käden mitan päässä. Rantavedessä uiskennellessa on tärkeää, ettei lapsi pääse livahtamaan syvään veteen. Lapsi voi hukkua siinä ajassa, kun vanhempi kirjoittaa päivitystä sosiaaliseen mediaan tai lukee kännykästä viestiä.

- Lapsi tulee pitää koko ajan itsensä ja rannan välissä, jolloin voi varmistua, ettei pienokainen pääse karkaamaan. Varmista myös, että paikka on turvallinen uida ja hypätä. Uimataitoisella lapsella, ja aikuisellakin, voimat voivat loppua yllättäen, jolloin avun on oltava lähellä.

Tärkeintä on tiedostaa lapsen omat tiedot ja taidot, mutta silti lapsen turvallisuudesta vastaa aina aikuinen.

- Osaako lapsi uida, tietääkö lapsi turvalliset säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan? Tunnetteko rannan pohjaprofiilin, onko mahdollista, että lapsi ottaa sivuaskeleen ja jalat ei ylläkään pohjaan? Lähteekö lapsi tietämättä vaaroista oman pallon perään, joka lähtee tuulen mukana syvemmille vesille?

Pelastusliivit on turvallinen vaihtoehto uimareissulle. (kuva: Shutterstock)

Entä jos vanhempi ei osaa uida?

Nieminen muistuttaa, että jokaisen vanhemman tulisi mahdollistaa lapselleen uimataidon oppiminen tavalla tai toisella.

- Jos ei itse osaa tai nauti uimisesta, voi silti antaa lapselle mahdollisuuden nauttia vedessä tai vesillä olemisesta ja opetella uimaan. Vanhemman ei tarvitse osata uida tai toimia uimaopettajana antaakseen lapselle mahdollisuuden tutustua ja touhuta vedessä. Tarvittaessa uimakoulut, tuttava perheet tai lähisukulaiset auttavat, jos itse ei pysty käymään lapsen kanssa uimassa.

- Vaikka lapsille on tarjolla erilaisia kellukkeita, ainoa oikea turvallisuusväline heille on perinteiset pelastusliivit. Ne kannattaa pukea päälle heti rannalle tultaessa, Nieminen muistuttaa.

Pelastusliivit tai muut kellukevälineet eivät kuitenkaan ole tae siitä, etteikö vesistössä tapahtuisi vaaratilanteita.

- Kelluttavat apuvälineet auttavat, eivät pelasta. Uimataidoton lapsi pysyy pinnalla apuvälineiden turvin. Tämä ei tarkoita sitä, että lapsi pärjäisi vedessä yksin. Puhallettavat pallot, patjat jne. lähtevät helposti tuulen mukana lapsen kanssa tai lapsen ulottamattomiin ja voi ajaa lapsen hakemaan niitä syvään veteen. Sinä olet lapsen tuki ja turva, koska sinä pysyt kädet mitan päässä ja autat tarvittaessa.

Myös tutussa mökkirannassa voi tapahtua vaaratilanteita. (kuva: Shutterstock)

Perheellisen rantalomailijan muistilista:

- Opettele ja kertaa lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
- Lapsille voi pukea pelastusliivit päälle jo rannalle tultaessa.
- Pidä lapsella pelastusliivit päällä oikein puettuna.
- Seuraa lasten toimintaa herkeämättä.
- Valvo lasta käden mitan päässä siten, että lapsi jää aikuisen ja rannan väliin.
- Vedessä oltaessa, pidä lapsi aina itsesi ja rannan välissä.
- Valvo lapsia, älä päästä lasta yksin uimaan tai leikkimään rannalle. 

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Puriko koiraasi käärme? Yleinen ensiapu voi olla vahingollinen

Lue myös: "Älä luota siihen, että uimavalvoja pystyy pelastamaan lapsesi hukkumiselta"

Lue myös: Valitse pelastusliivit käyttötarkoituksen mukaan - katso mitä tulee ottaa huomioon

Lue myös: "Useimmat hukkumiset tapahtuvat tutussa rannassa" - asiantuntija muistuttaa vaaranpaikoista

Lue myös: Älä jätä uivaa lasta valvomatta! Video todistaa, että kellukkeet eivät poista hukkumisriskiä

Kilpailut

Uusimmat