Kuva: Shutterstock

Asiantuntija varoittaa iljettävästä yllätyksestä, joka voi odottaa huolimatonta saunojaa

02.12.2021 15:15 - Reija Saarinen

Kolmesta merkistä voi päätellä sen, onko sauna huollon tarpeessa.

Kelit kylmenevät ja samalla yhä useampi suomalainen lämmittää saunan päivän päätteeksi. Vaikka sauna ei olisikaan päivittäisessä käytössä, kaipaa se säännöllistä huoltoa.  Rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjaustiimin takuutyönjohtaja Annika Kaasikin mukaan on olemassa kolme selvää merkkiä siitä, että sauna alkaa olla huollon tarpeessa. 

- Yksi merkki on se, jos lauteissa ja seinissä alkaa näkymään kulumia. Toiseksi kannattaa katsoa ovatko kiuaskivet alkaneet muuttamaan väriä. Kun kivien koostumus ja väri muuttuvat, kannattaa ne ehdottomasti vaihtaa. Tällöin kivien teho on alkanut laskea ja sauna ei lämpene enää niin tehokkaasti. Se myös käyttää enemmän sähköä lämmitykseen.

Näiden kahden lisäksi Kaasikin mukaan on olemassa kolmas merkki, jonka yllättävän moni jättää huomiotta vuosipesun yhteydessä. Sen seurauksena voi pahimmillaan odottaa iljettävä yllätys.

- On tärkeää kurkata myös lauteiden alapuolelle, väleihin sekä erityisesti kiinnityskohtiin, jotka usein jäävät vähemmälle huomiolle. Jos näitä ei puhdista säännöllisesti, niin lauteet saattavat pilaantua nopeammin. Pahimmassa tapauksessa lauteiden välit voivat jopa homehtua.

Varo virhettä pesuvaiheessa

Saunan säännöllinen peseminen on tärkeää. Siinäkin tulee kuitenkin olla tarkkana, etenkin pesuaineita valittaessa. 

- Yleisin virhe on pesuaineen käyttäminen kuivalle puulle. Pinnat pitää aina huuhdella ennen pesua ja pesuaine levittää kostealle pinnalle. On myös hyvä huomioida, että saunan pesuun on omat erilliset pesuaineet. Näistä kannattaa kysyä vaikkapa kaupassa myyjältä neuvoa ennen ostamista, jotta ei osta vääriä aineita ja aiheuta täten saunalle vahinkoa.

Säännöllisen pesun lisäksi kannattaa panostaa myös saunomisen jälkeisiin toimenpiteisiin. 

 Saunan elinkaari on pidempi, kun saunomisen jälkeen jätetään saunan ovi auki ja kuivataan lastalla ylimääräinen kosteus joka saunomisen jälkeen. Myös luonnollisesti istuinalustan käyttö auttaa säilyttämään lauteet paremmassa kunnossa pidempään, Kaasik summaa.

Näin peset saunan oikeaoppisesti

Huuhtele lauteet ja seinät puhtaalla kuumalla vedellä. Tämä avaa avaa puun huokoset. 

Levitä harjalla pesuainetta lauteisiin. Muista huomioida myös lauteiden välit. Sen jälkeen lisää seiniin pesuainetta alhaalta ylöspäin. Vasta tämän jälkeen laita pesuainetta lattialle.

Huuhtele pesuaine seinältä ylhäältä alaspäin haalealla vedellä. 

Lopuksi huuhtele koko sauna kylmällä vedellä. Veden lämpötilan huomiointi on tärkeää, sillä kylmä vesi sulkee puun huokoset. 

Poista lopuksi ylimääräinen vesi lastalla, jotta kosteutta ei pääse kertymään.

Lue myös: Kauanko pitää saunoa ennen kuin terveysvaikutukset alkavat? Asiantuntija kertoo

Lue myös: Tarkkana saunan siivouksessa - väärä pesuaine voi aiheuttaa vaaratilanteen

Kilpailut

Uusimmat