Kuva: Shutterstock

Pitääkö Iittalan astioista irrottaa tarra vai ei? HS selvitti vastauksen mielipiteitä jakavaan kysymykseen

05.09.2022 13:15 - Sanni Seppä

Toiset tykkäävät irrottaa i-tarrat heti, toiset taas pitävät tarrat paikoillaan. Helsingin sanomat selvitti, miten brändi itse vastaa asiaan.

Yksi suomalaisten suosikkibrändeistä on Iittala, ja sitä löytyykin monen suomalaisen astiakaapista. Lähes jokaiselle on varmasti myös tuttu brändin i-tarra, joka löytyy Iittalan kaikista astioista. Toiset irrottavat tarran heti otettuaan astian käyttöön, toiset taas pitävät tarrat kiinni astioissaan vuosien ajan. Kysymys kuuluukin: Kun astian ottaa käyttöön, pitääkö tarra irrottaa vai ei, ja voiko tarran irrotus vaikuttaa astian arvoon? Helsingin Sanomat selvitti, miten brändi itse vastaa kysymykseen.  

Iittalan viestintäpäällikkö Iines Hyvärinen sanoo, että tarran irrottaminen on makuasia. 

- Iittala jättää päätöksen esineen käyttäjälle. Itse poistamme tarran tuotekuviin, jolloin kuvissa itse tuotteen muotoilu on pääosassa. Iittala mainitaan myös esineiden pohjaleimassa tai kaiverruksessa, Hyvärinen kertoo. 

Omista viinilaseista tai maljakosta voi siis ottaa tarran irti tai olla ottamatta - miten vain itse haluaa.

- Meidän näkökulmastamme esine ei ole vähemmän arvokas ilman tarraa, Hyvärinen lisää. 

Tarra saattaa tosin vaikuttaa jälleenmyyntiarvoon. Tämä koskee Hyvärisen mukaan etenkin arvokkaimpia taide-esineitä, sisustustuotteita ja kynttilänjalkoja. Tarran perusteella voidaan nimittäin arvioida tuotteen ikää, joten kannattaa harkita, haluaako arvokkaammasta ja vanhasta esineestä sitä poistaa.

- Tarran perusteella voi myös arvioida esineen ikää, koska tarra on uudistunut hieman vuosikymmenten mittaan. Tarran muoto on ollut nelikulmainen ja kolmikulmainen, vaakamuotoinen ja nyt pystymuotoinen. Kun tietää, milloin mikäkin tarratyyppi on ollut käytössä, tietää myös millä aikavälillä esine on valmistettu, Hyvärinen selittää. 

Lue myös: Yle: Ruuan hinta nousee - etenkin yhtä suomalaisten lempiraaka-ainetta kannattaa nyt suosia

Lue myös: Sähkön hinta on taivaissa - HS laski tarkan hinnan kahvin keittämiselle, astianpesulle ja saunalle

Lue myös: Kuinka usein vaihdat lakanat? Se on todennäköisesti liian harvoin

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat