Kuva: Shutterstock

Pidä ruoka tuoreena pidempään ja vältä hävikki - 6 toimivaa vinkkiä

10.09.2022 12:15 - Minttu Tikkanen

Olemalla tarkkana ruokatarvikkeiden kanssa voi säästää rahaa ja luontoa.

Ruuan hinnan noustessa ostosreissu tuntuu kukkarossa, joten minkään ei ainakaan kannata päästää pilaantumaan ja menemään hukkaan. On myös ilmastoteko välttää heittämästä ruokaa roskiin. 

Metro-lehti listaa, että esimerkiksi maitotuotteille ja vihanneksille on olemassa kikkoja, joilla ne saa pysymään tuoreempina pidempään.

Vältä hävikki

1. Suolaa et tulisi ajatelleeksi. Suolan lisääminen esimerkiksi maitoon kuulostaa täysin päättömältä touhulta, mutta voi pidentää maidon säilymisaikaa. Suolaa ei kuitenkaan kannata mennä lusikkatolkulla annostelemaan, vaan juuri avattuun maitotölkkiin kannattaa laittaa vain hippusellinen ja sen jälkeen ravistella kunnolla, jolloin lisäystä ei huomaa maussa. Suola kuitenkin estää bakteereja kasvamasta, jolloin ruoka taas pysyy pidempään syömäkelpoisena.

2. Tiedätkö, missä on jääkaapin viilein kohta? Esimerkiksi juuri helposti pilaantuvat maitotuotteet kannattaa asemoida jääkaappiin oikein, mielellään ihan kaapin perälle, missä sijaitsee jääkaapin viilein kohta. Vihoviimeinen virhe, jonka moni kuitenkin tekee, on säilyttää maitopurkkia jääkaapin ovessa, joka on kaikista lämpimin osio jääkaapissa.

3. Kuivaa juuston hiki. Muovikääre saa esimerkiksi juuston hikoilemaan ja kostumaan, jolloin se on myös alttiimpi pilaantumiselle. Paperikääre pitää juuston kuivemmissa olosuhteissa ja näin säilyttää sen pidempään parempana. Sama pätee esimerkiksi marjoihin ja perunoihin, muovin keräämä kosteus ei ole niiden ystävä, joten ne kannattaa sijoittaa paperipussiin tai esimerkiksi kosteutta imevän talouspaperin päälle.

4. Erottele eri hedelmälajit. Kaikkea ei kannata pitää sikin sokin yhdessä vihanneslaatikossa, sillä hedelmät kypsyvät eri tahtiin. Nopeasti kypsyviä eli enemmän etyleeniä erittäviä hedelmiä ovat muun muassa banaani, omena, persikka, avokado ja melonit. Nämä kannattaakin siis pitää erillään muista hedelmistä ja vihanneksista, sillä kylki kyljessä köllötellessään ne saattavat kypsyttää liikaa myös vieruskaveria. 

5. Kohtele yrttiä kuin kukkaa kämmenellä. Monet yrttiruukut pelastavat ruuanlaiton, mutta kestävät harmillisesti vain muutaman päivän. Yrttien elinikää voi yrittää pidentää kohtelemalla niitä kukkien tavoin eli lorauttamalla puskalle vähän vettä. Vaihtoehtoisesti yrtin voi myös esimerkiksi silputa jääpalamuottiin ja pakastaa, jolloin yrttikuutioita voi heitellä ruokaan vielä pitkänkin ajan päästä.

6. Hyödynnä pakastin. Myös esimerkiksi leipä pysyy jopa ihmeellisen tuoreena pakastettuna, joten sitä ei kannata epäröidä heittää pakastimeen. Myös tähteet kannattaa hyödyntää ja pelastaa pakastimeen ennen kuin ne menevät huonoksi. Huomaa kuitenkin, että pakastinta täytyy joskus myös syödä tyhjäksi eikä vain säilöä sitä tupaten täyteen kaikkea mahdollista. 

Lue myös: Ruuan hinta nousee kohisten - WWF kertoo, kuinka ostoskorin loppusummaa voi painaa alemmas

Lue myös: Liian moni suomalainen heittää vieläkin biojätteet sekajätteeseen - mistä tämä johtuu?

Lue myös: Moni kierrättää käytetyn leivinpaperin aivan väärin - tiesitkö, mihin jätteeseen se kuuluu?

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat