Kuva: Shutterstock

MTV: Takalla helpotusta sähkölaskuun? Vältä yleinen moka, jolla saastutat samalla hengitysilman

09.11.2022 14:15 - Minttu Tikkanen

Kaikki palavat jätteet eivät kuulu takkaan.

Takan lämmittäminen ei varmaankaan ole edes erikoisimmasta päästä, kun mietitään keinoja, joilla tänä talvena voisi pitää pirtin lämpimänä, mutta säästää sähkölaskussa.

Takka onkin tähän tarkoitukseen ihan toimiva ratkaisu, mutta väärin käytettynä siitäkin voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa Ilmatieteenlaitoksen ilmanlaatuasiantuntija Pia Anttila kertoo, että roskien polttaminen altistaa ilmansaasteille sekä ulkona asuinalueella että sisällä talossa.

- Jos tunget sinne roskaa tai jätettä ja kitupoltat sitä, on syytä vähän huonoa omatuntoa kokea, Anttila tiivistää.

Takassa kuuluu polttaa ainoastaan puuta, ja sen tulisi olla puhdasta ja kuivaa. Myös polttoprosessia tulisi olla valvottu siten, että ilma pääsee kunnolla kiertämään koko palamisen ajan. Mitkään roskat, edes helposti palavat pahviset tölkit eivät kuulu takkaan, sillä niistä vapautuu hengitysilmaan epäpuhtauksia palaessaan.

- Niistä on juuri se suurin haitta, joka pienpoltossa voi olla. Sen lisäksi, että tulee palavaa orgaanista jätettä, tulee kaikennäköistä muuta jätteissä olevaa epäpuhtautta, Anttila selittää MTV:lle.

Käytännössä ilmansaasteet voivat saada ihmiset reagoimaan eri tavoin. Herkälle, perussairauden omaavalle tai hengityselinsairaalle jo lyhytkin altistus voi aiheuttaa oireita.

- Ihmiset ovat erilaisia. Herkät ihmiset, hengityselinsairaat tai perussairaat voivat hyvinkin lyhyestä altistuksesta saada oireita. Vakavammat sairaudet tulevat useamman vuoden mittaisesta altistuksesta, Anttila kertoo. 

Lue myös: MTV: Yleinen siivousmoka voi koitua kylppärin kohtaloksi: "Voi saada aikaan pahaa tuhoa"

Lue myös: Haluatko säästää sähköä? 5 kodinkonetta, jotka ovat energiasyöppöjä

Lue myös: Sähkön hinta on taivaissa - HS laski tarkan hinnan kahvin keittämiselle, astianpesulle ja saunalle

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat