Kuva: Shutterstock

MTV: Miten tiskikoneen käytössä voi säästää sähköä? Vaikutusta on muutamalla tärkeällä seikalla

27.12.2022 19:15 - Minttu Tikkanen

Suurin vaikutus on pesuveden lämpötilalla.

Sähkön hinnan ollessa taivaissa moni pohtii nyt mitä kekseliäämpiä keinoja säästää sähkölaskussa. Astianpesu on kotitalouksissa oikeastaan pakollinen paha, mutta esimerkiksi tiskikone voi kuluttaa sähköä hyvinkin eri määriä riippuen siitä, millä asetuksilla sitä pyörittää.

Työtehoseuran kouluttaja Tarja Marjomaa kertoo MTV:n haastattelussa, että tiskikoneen kohdalla eniten sähköä menee juuri pesuveden lämmittämiseen. Vain 10 asteen lämpötilan laskulla voi olla merkittävä vaikutus sähkönkulutukseen. Marjomaa kertoo, että esimerkiksi 65 asteesta lämpötilan laskeminen 55 asteeseen voi säästää kuluvasta sähköstä jopa 25-50 prosenttia.

Sen sijaan liikaa ei lämpötilassa kannata alkaa nuukailemaan, sillä liian alhaisessa lämmössä pestyt astiat saattavat jäädä likaisiksi, jolloin ne täytyy pestä uudelleen ja sähköä kuluu turhaan kahteen kertaan. 

Omaan pesukoneeseen kannattaa tutustua huolella

Marjomaan mukaan moni myös tuntee oman koneensa ohjelmia huonosti. Niiden kanssa saakin olla tarkkana, sillä esimerkiksi pikaohjelma ei aina tarkoita ekotekoa. Pikaohjelmat perustuvat usein juuri hetkellisesti korkeampaan veden lämpötilaan, mikä näkyy sähkönkulutuksessa. Sen sijaan sähköä säästävät ohjelmat saattavatkin kestää hieman pidempään kuin tavalliset.

Esimerkiksi tavalliset ruokailuastiat eivät myöskään usein ole niin likaisia, että vaatisivat kovin kuumaa pesuvettä. Marjomaa suositteleekin kevyempien pesuohjelmien hyödyntämisestä silloin, kun se suinkin on mahdollista.

- Kannattaa valita kevyitä pesuohjelmia, jos se riittää, Marjomaa vinkkaa.

Uusissa koneissa on myös paljon toimintoja, joihin kannattaa luottaa. Ne eivät esimerkiksi edellytä enää turhaa esihuuhtelua, sillä uudemman malliset koneet pystyvät puhdistamaan kyllä pidempäänkin kuivuneet astiat. Myös pesuainetta riittää nykyään maltillisempikin määrä, sillä ylimääräinen pesuaine saattaa saada koneen vain tekemään automaattisesti lisää huuhtelukertoja, mikä pitkittää pesua.

Jätesiivilän puhtaudesta kannattaa kuitenkin huolehtia säännöllisesti, sillä sen ollessa likainen tulkitsee pesukone automaattisesti myös pesuveden olevan vielä likaista ja jatkaa pesua tarpeettoman kauan.

- Automatiikka mittaa, että se on nyt vielä vähän likaista, Marjomaa havainnollistaa. 

Marjomaa muistuttaa myös, että edelleen hyödyllinen on vanha nyrkkisääntö pestä vain täysiä koneellisia, jolloin samalla sähkönkulutuksella saa suuremman satsillisen puhtaita astioita kerralla, eikä konetta tarvitse pyörittää niin usein.

Lue myös: Tiesitkö? Sähkökatkon aikana ei pidä laskea vettä viemäriin tärkeästä syystä

Lue myös: Sähkön hinta on taivaissa - HS laski tarkan hinnan kahvin keittämiselle, astianpesulle ja saunalle

Lue myös: Kuinka paljon jouluvalot vaikuttavat sähkölaskuun? Asiantuntija antaa Iltalehdelle selkeän vastauksen

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat