Kuva: Shutterstock

Moni lataa kännykkää tavalla, jossa piilee tulipaloriski: "Tilanne voi olla hengenvaarallinen"

28.12.2022 22:15 - Minttu Tikkanen

Akku voi tulla vaaralliseksi esimerkiksi vioittuessaan.

Moni pistää tottuneesti puhelimen lataukseen yön ajaksi, todennäköisesti vieläpä johonkin sänkynsä läheisyyteen. Vakuutusyhtiö LähiTapiola kertoo kuitenkin tuoreessa tiedotteessaan, että kyseisessä lataustavassa voi piillä hengenvaarallinenkin tilanne. 

- Jos puhelin tai tabletti syttyy yöllä ladatessa palamaan, voi tilanne olla hengenvaarallinen, jos tuli pääsee leviämään esimerkiksi tekstiilien tai pöytäpinnan kautta, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä.

Tiedotteessa jatketaankin, että lataus pitäisi aina suorittaa alustalla, joka ei syty palamaan.

"Lataa aina palamattomalla alustalla ja paikassa, jossa ympärillä ei ole syttymisherkkää materiaalia", tiedotteessa ohjeistetaan.

Tiedotteessa vakuutusyhtiö kertoo, että ladattaviin laitteisiin liittyvät tulipalot ovat onneksi melko harvinaisia, mutta niistäkin aiheutuneita vahinkoja LähiTapiolassa korvataan silti vuosittain.

- Pääosin laitteet toimivat turvallisesti, mutta on hyvä tiedostaa, että esimerkiksi vioittunut akku voi aiheuttaa palovaaran, Kärkelä muistuttaa.

Akkua voi vaurioittaa esimerkiksi korkea lämpö, kova isku tai kastuminen. Aina laitepalo ei liity laitteen akkuun, vaan laturiin, joka voi puolestaan olla vioittunut. Myös liian korkea latausvirta voi olla syynä paloon. Tärkeää on se, ettei jatka vioittuneen akun käyttöä, vaan vaihtaa sen ensitilassa.

- Tärkeää olisi, ettei viallisen laitteen käyttöä jatketa. Jos laite on esimerkiksi turvonnut, kuumenee ladatessa voimakkaasti tai pitää erikoista ääntä, ei se ole enää turvallinen, Kärkelä summaa tiedotteessa.

Lue myös: MTV: Likainen liesituuletin on tulipaloriski - niksi, jolla puhdistat sen nopeasti ja helposti

Lue myös: MTV: Väärin ladattuna puhelimen akku voi olla jopa tulipaloriski - sorrutko yleisiin virheisiin?

Lähde: LähiTapiola

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 8. huhtikuuta 2022. 

Kilpailut

Uusimmat