Kuva: Shutterstock

Vispikerma vai kuohukerma? Tarkista, tiedätkö tuotteiden merkittävän eron

10.03.2023 15:15 - Sanni Seppä

Moni saattaa ajatella, ettei ole väliä kumman kerman leipomuksiinsa valitsee. Tuotteilla on kuitenkin selvä ero keskenään.

Kuohukerma ja vispikerma kuuluvat leivonnan perusraaka-aineisiin. Niillä on kuitenkin ominaisuuksiensa puolesta muutamia eroja, joten ihan samasta raaka-aineesta ei kuitenkaan ole kyse. Kun tiedät eron kermojen välillä, osaat valita oikean tuotteen leivontatarpeidesi mukaan. 

Kuohukerma 

Kuohukerma on pastöroimalla käsitelty täyteläisen makuinen kerma, joka on kuitenkin vispikermaa herkempi tuote. Kuohukerma vaahtoutuu todella nopeasti kuohkeaksi vaahdoksi, mutta se voi kuitenkin usein lässähtää nopeammin kuin vispikerma. Tilavuus kermassa kasvaa vaahdottaessa noin kaksinkertaiseksi, mutta sen vaahto ei ole yhtä kestävää kuin vispikermassa. 

Kuohukerma kestää kuitenkin erinomaisesti kuumennusta ja se sopii hyvin käytettäväksi lämpimiin jälkiruokiin, kuten esimerkiksi crème brûléehen, panna cottaan tai toffeen tekoon. Kuohukerma sopii myös lämpimään ruoanlaittoon.

Vispikerma 

Vispikerma on käsitelty iskukuumentamalla, joten se säilyy jääkaapissa avaamattomana pitkään. Vispikerma vaahtoutuu kuohukermaa hitaammin, mutta se muodostaa kiiltävämmän ja kestävämmän vaahdon. Vispikerman tilavuus kasvaa yli kaksinkertaiseksi vaahdottaessa ja väriltään se on kauniin valkoinen. Vaahto ei myöskään vatkaudu helposti yli innokkaimmankaan leipurin käsittelyssä, toisin kuin kuohukerman kanssa saattaa käydä.

Kestävämmän vaahtonsa vuoksi vispikerma sopii erityisen hyvin esimerkiksi täytekakkujen ja leivosten tekoon, sillä kestävä vaahto sallii mainiosti myös pursotuksen. 

Lue myös: Kauppojen laskiaispullat testissä, yksi nousi ylitse muiden: "Hävyttömän hyvää"

Lue myös: Anna: Lataatko kahvinkeittimen usein illalla valmiiksi aamua varten? Ei ehkä kannattaisi

Lue myös: Haluaisitko pilkkoa sipulin ilman kyyneleitä? Ota haltuun kaksi kikkaa, joiden avulla onnistut

Lähde: Valio

Kilpailut

Uusimmat