Kuva: Shutterstock

Saako parvekkeella tupakoida? Asiantuntijan mukaan vastaus ei ole yksinkertainen

23.07.2023 18:15 - Sanni Seppä

Tupakoiva naapuri voi aiheuttaa päänvaivaa.

Kesän lämpimät ilmat houkuttelevat parvekkeelle niin tupakoitsijat kuin savuttomatkin. Kun lämpimällä kelillä myös parvekkeen ovia ja ikkunoita pidetään usein auki, saattaa tupakan savu leijailla kerrostaloasukkaiden asuntoihin. Onko parvekkeella ylipäätään lupa tupakoida? Juristi Kristel Pynnönen Andersson on vastannut tähän kinkkiseen kysymykseen Kuluttajiliiton sivuilla. 

Asia ei Pynnönen Anderssonin mukaan ole aivan yksinkertainen, sillä lainsäädännöllisesti asiaan vaikuttavat asunto-osakeyhtiölaki, vuokralainsäädäntöä ja tupakkalaki, sekä vielä asumisterveyden näkökulma. 

- Tupakkalaki ei kiellä parveketupakointia, mutta toisaalta mahdollistaa sen, että asuntoyhteisö voi enemmistöpäätöksellä hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä parvekkeille, juristi kertoo. 

Kieltojen hakeminen ei kuitekaan hänen mukaansa ole kovin yleistä. Mikäli tupakointikielto on kuitenkin haettu ja määrätty, on sen valvominen ja toimintaan puuttuminen vaikeaa. 

- Kiellon hakeminen ei ole aivan yksinkertaista ja taloyhtiön osakas saattaa myös pelätä, että asian esille nostaminen voi aiheuttaa hankalan asukkaan maineen. Kannustan kuitenkin puhumaan aiheesta ja muistamaan, että ajan myötä tilanteet ja asukkaat taloyhtiössä vaihtuvat. Myös suhtautuminen tupakointiin voi muuttua, Pynnönen Andersson sanoo. 

Ratkaisuksi hän ehdottaa esimerkiksi mukavan tupakkapaikan toteuttamisen taloyhtiön pihalle. Myös savun kulkusuunnan tarkkailu ja siisteydestä huolehtiminen voisivat toimia ratkaisuna ongelmaan. Tämä tarkoittaa sitä, ettei tupakan natsoja päästetä huolimattomasti tippumaan naapurin parvekkeelle, eikä tuhkakuppia jätetä aurinkoon avoimesti lemuamaan. Jos naapurin tupakoiminen aiheuttaa harmia savuttomille, myös ystävällinen huomautus asiasta voi ratkaista ongelman. Aina ystävälliset keinot eivät kuitenkaan toimi ja sellaisia tilanteita varten tarvitaan lopulta lainsäädännöstä tulevia määräyksiä. 

Mikäli viranomaiskieltoa ei oteta tosissaan, ei taloyhtiössä pystytä tekemään paljoa enempää. Pynnönen Andersson kertoo, että uudessa hallitusohjelmassa on tarkoitus päivittää asunto-osakeyhtiölakia ja helpottaa taloyhtiöiden häiriötilanteisiin puuttumista. 

- Tämä on tervetullut uudistus, sillä laki ei nykymuodossaan pysty estämään häiritsevään tupakointiin puuttumista riittävästi, Pynnönen Andersson toteaa. 

Lue myös: Nesterajoituksia koskeva sääntö muuttuu Helsinki-Vantaan turvatarkastuksissa

Lue myös: Kaupan maitohyllyillä voi törmätä uuteen pakkausmerkintään - tiedätkö, mistä ELVI-merkki kertoo?

Lue myös: Jokamiehenoikeudet korvataan sukupuolineutraalilla termillä

Lähde: Kuluttajaliitto

Juttu julkaistu alun perin 28. kesäkuuta 2023. 

Kilpailut

Uusimmat