Kuva: Shutterstock

Pakastamalla oikein voi helposti välttää ruokahävikkiä - 7 fiksua vinkkiä

17.09.2023 12:15 - Sanni Seppä

Pakastaminen on oiva keino pelastaa ruokaa hävikiltä. Pakkaseen ei kuitenkaan kannata sulloa ruokaa miten sattuu.

Hävikkiviikkoa vietetään 11.-17. syyskuuta. Hävikkiviikon tarkoituksena on muun muassa vaikuttaa hävikkiä aiheuttaviin tapoihin sekä jakaa konkreettisia keinoja arjen hävikin minimoimiseksi.

Pakastaminen on hyvä keino säästää ruokaa hävikiltä. Pakkaseen on hyvä pistää ruokaa, jota on esimerkiksi tullut tehtyä liikaa ja sinne on hyvä säilöä myös leipiä tai kohta nahistuvia vihanneksia. Pakkaseen säilötyt ruuat voivat olla myös oiva pelastus kiireisen arjen keskelle. On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät ruuat säily pakastamisessa ikuisesti. Vaikka pakastimessa mikrobien toiminta pysähtyy, voi ruuissa tapahtua fysikaalisia tai kemiallisia muutoksia, kuten kuivumista tai rasvojen hapettumista.

”Kyseessä on ennemmin kuitenkin laatu- kuin turvallisuusasia”, sanoo Ruokaviraston erityisasiantuntija Elina Leinonen.

Pakastamisella ruokahävikkiä kuriin

Kuluttajaliitto on listannut seitsemän hyvää vinkkiä, joiden avulla pakastamisen voi ottaa helposti avuksi ruokahävikin vähentämiseen. Lisäksi he ovat antaneet vinkkejä oikeanlaista säilytystä varten.

1. Muista merkitä pakastepusseihin ja -rasioihin, mitä ne sisältävät ja koska ne on laitettu pakastimeen. Tämä helpottaa hahmottamaan, mitä raaka-aineita pakastimesta löytyy ja ovatko ne vielä käyttökelpoisia.

2. Parasta ennen -päiväys ei kerro suoraan tuotteen käyttökelpoisuudesta. Jos pakastettu tuote näyttää, tuoksuu ja maistuu siltä miltä sen kuuluukin, voi tuotetta vielä käyttää.

3. Pakasteet kannattaa sulattaa esimerkiksi jääkaapissa, ei pitkään huoneenlämmössä seisottamalla. Tuotteen sulaessa mikrobit voivat jatkaa lisääntymistä. Sulaminen myös rikkoo tuotteen rakennetta, mikä voi aiheuttaa ennenaikaisen pilaantumisen. Siksi pakasteiden sulatusta ei tulisi tehdä hitaasti huoneenlämmössä. Pakasteita voi myös sulattaa mikrossa tai laittaa ne jäisinä pannulle tai kattilaan.

4. Tuotteen uudeleen sulattamista kannattaa välttää. Jos tuote on päässyt hieman sulamaan ja sen laittaa takaisin pakastimeen, ei uudelleen sulaminen ole vaarallista. Ruuan rakenne saattaa kuitenkin kokea kolauksen ja mikrobit voivat jatkaa lisääntymistä aina, kun tuotteen pinta pääsee sulamaan.

5. Älä sysää pakastimeen koko ajan mitä sattuu. Näin pakastin täyttyy liikaa, ruoat unohtuvat ja lopulta oikein mitään ei tulekaan käytettyä.

6. Pakastimesta kannattaa pitää hyvää huolta. Pakastin kannattaa pitää puhtaana ja sen lisäksi on hyvä muistaa ylläpitää sen toimintaedellytyksiä  sulattamalla pakastin tarvittaessa käyttöohjeiden mukaisesti. 

7. Pyri käyttämään pakastamasi tuotteet mahdollisimman pian. Pakastimeen unohtuu helposti yhtä sun toista, mutta pakastetut ruuat kannattaa ehdottomasti hyödyntää ruoanlaitossa, kun ne on kerran sinne säästänyt.

Lue myös: Muutto tulossa? 10 asiaa, jotka muuttajan kannattaa laittaa muistilistalle

Lue myös: Kuinka monta pussilakanaa mahtuu viiden kilon pesukoneeseen? Lasketaanko kilomäärä kuivan vai märän pyykin perusteella?

Lue myös: Tahriko mustikka vaatteesi? Katso helpot vinkit marjatahran puhdistukseen

Lähde: Kuluttajaliitto

Kilpailut

Uusimmat