Kuva: Shutterstock

Joudutko heittämään paljon ruokaa roskiin? 4 helppoa vinkkiä, joiden avulla saat vähennettyä ruokahävikkiä kuin itsestään

24.09.2023 08:15 - Sanni Seppä

Ruokaa on inhottavaa heittää roskiin, mutta ruokahävikin vähentämiseksi on olemassa näppäriä konsteja.

Ruokahävikkiä syntyy, kun alun perin syömäkelpoista ruokaa päätyy roskiin. Usein ruoat oltaisiin voitu pelastaa huolellisemmalla ruoan kulutuksen ennakkosuunnittelulla, oikealla säilytyksellä tai valmistuksella. Kuluttajaliitto on listannut useita vinkkejä ruokahävikin estämiseksi, joista Voice.fi valitsi neljä helpointa. Seuraavat vinkit on helppo ottaa osaksi arkea ja näin ruokahävikkiä saa vähennettyä kuin itsestään.

1. Ota kuva jääkaapin sisällöstä ennen ruokakauppaan lähtöä. Usein jääkaappin sisältö unohtuu ja sinne tulee ostettua elintarvikkeita, joita sieltä jo entuudestaan löytyykin. Näin osa tuotteista jää väkisinkin käyttämättä ja osa ruuista ehtii vanhentua kaappiin ennen kuin kaikki on saatu käytettyä. On parempi syödä ensin vanhat pois kuin ostaa uutta.

2. Jos ruokaa jää kokkailuista hieman yli, voi sen helposti hyödyntää osana seuraavan päivän ateriaa. Jos ruokaa taas jää paljon yli, kannattaa se laittaa pakkaseen säilöön, jos sitä ei tule seuraavien päivien aikana syötyä pois.

3. Järjestele jääkaapin sisältö päiväyksien mukaan. Uudet tuotteet kannattaa sijoittaa jääkaapin takaosaan ja vanhemmat sen sijaan etualalle. Näin jääkaapin sisällöstä näkee helposti, mitkä tuotteet on syötävä ensimmäiseksi pois.

4. Älä mene ruokakauppaan nälkäisenä. Mahan kurniessa ruokakaupassa tulee tehtyä helposti tarpeettomia heräteostoksia.

Lue myös: Pakastamalla oikein voi helposti välttää ruokahävikkiä - 7 fiksua vinkkiä

Lue myös: If: Leivänpaahtimesi nököttää todennäköisesti paikassa, jossa se voi aiheuttaa tulipaloriskin

Lue myös: Tiedätkö, mitä eroa on "viimeinen käyttöpäivä" - ja "parasta ennen" -merkinnöillä?

Lähde: Kuluttajaliitto

Kilpailut

Uusimmat