Kuva: Shutterstock

Asiat, jotka kannattaa huomioida omakotitalossa ja mökillä keväisin - voit välttää kalliin laskun

21.03.2024 18:15 - Jasmin Mikkilä

Kevään myötä omakotitalon sekä mökin omistajien on tärkeää kiinnittää huomiota talon ja mökin kunnon tarkastukseen talven jälkeen.

Etenevä kevät voi aiheuttaa omakotitaloissa sekä mökeissä kalliita tuhoja, jos rakennuksille ei tehdä ollenkaan keväthuoltoa. POP Vakuutus kertoo tiedotteessaan, mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon kevään edetessä, jolloin vältytään kalliilta laskuilta.

Lumien siirtämiseen kannattaa ryhtyä ajoissa etenkin silloin, mikäli talon sokkeli sekä alapohja ovat lähellä maanpintaa, eikä salaojarakenteita ole. Lumet kannattaa lapioida ainakin 4-5 metrin päähän talosta, jotta sulamisvedet eivät päädy talon alapohjaan. 

- Lumen siirtäminen talon seinustalta voi tuntua raskaalta hommalta, mutta asian hoitaminen pois päiväjärjestyksestä voi säästää kalliilta laskulta myöhemmin, kertoo POP Vakuutuksen korvauspalvelun operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta tiedotteessa.

Myös kaivojen jäätyminen on jokakeväinen ongelma, koska talven aikana rännit sekä sadevesikaivot ovat voineet vaurioitua jään aiheuttaman paineen tai sulamisveden seurauksena. Sadevesijärjestelmän toimiessa oikein, voidaan välttyä veden pääsemisestä rakennuksen sisätiloihin. 

- Toimimaton sadevesi- ja kaivojärjestelmä voi johtaa kosteusvaurioiden muodostumiseen talon rakenteissa. Tarkastamalla ja huoltamalla rännit ja sadevesikaivot keväällä varmistetaan, että ne toimivat kunnolla myös tulevien sateiden aikana, Lehmusvirta muistuttaa. 

Kevät on omakotitalojen vesivuotokattojen osalta kiireisintä aikaa, kerrotaan POP Vakuutuksen korvauspalveluista. Talvella jään edestakainen sulaminen ja jäätyminen ovat saattaneet aiheuttaa vesikattoon vaurioita. Myös jään sekä lumen paino lisää riskiä, ja tämä voi johtaa vuotoihin keväällä.

- Kevätsateet voivat paljastaa katon heikkouksia ja vaurioita. Lämpötilojen vaihtelu plusasteista yöpakkasiin pahentavat jo olemassa olevia katon vaurioita, jos vesi pääsee katon rakenteisiin ja sitten jäätyy, Lehmusvirta kommentoi.

POP Vakuutuksen 6 vinkkiä rakennuksen keväthuoltoon

1. Varmista, että pihakaivot toimivat.

2. Poista erityisesti isot lumikinokset rakennusten vierestä.

3. Varmista, ettei katolle ole kertynyt jääpatoumia tai muita tukkeita.

4. Tarkista rännien vetävyys, ja puhdista ne.

5. Katon kunto kannattaa tarkistaa, kun lumi ja jää ovat sulaneet pois.

6. Tarkista vesikatteen läpivientien ja kiinnikkeiden kunto talven jälkeen.

Lue myös: Missäpäin Suomea omakotitalossa asuminen on kalleinta, entäpä halvinta?

Lue myös: Naapureihin ärsyyntyminen on lisääntynyt - isännöintiin valitetaan jopa mikron merkkiäänestä

Lue myös: Yksi sähkölaite keikkuu vuodesta toiseen tulipalotilastojen kärjessä - usein syynä huolimaton käyttö

Lähde: POP Vakuutus

Kilpailut

Uusimmat