Kuva: Shutterstock

Paikat, jotka kannattaa lisätä kevätsiivouslistallesi - moni voi unohtaa siivota kokonaan

28.04.2024 20:15 - Jasmin Mikkilä

Esimerkiksi hammasharjapidikkeet sekä sohvatyynyt keräävät itseensä todella paljon likaa sekä pölyä.

Siivoaminen kuuluu monilla ihmisillä päivittäiseen rutiiniin. Kuitenkin kodista voi löytyä yllättäviä paikkoja ja asioita, joita ei tule siivonneeksi niin usein. Ennen suursiivouksen aloittamista on hyvä myös tarkistaa, että kodistasi löytyy tarpeeksi paljon esimerkiksi siivousliinoja ja muita siivoustarvikkeita.

Alla oleva lista voi olla sinulle avuksi, jos haluat siivota ja puhdistaa kotisi perusteellisesti. Vera Peterson, kansainvälisen siivouspalveluyrityksen Molly Maidin johtaja sekä Ben Root, tuotepäällikkö kansainvälisessä ikkunafirma Andersen Windowsissa, kertovat U.S News -uutissivustolle omat vinkkinsä kodin siivoukseen.

1. Lattialistat

Lattian moppaaminen sekä imuroiminen kuuluvat varmasti jokaisen siivousrutiineihin. Kuitenkin moni saattaa unohtaa, että myös lattialistat olisi hyvä putsata säännöllisesti, koska ne keräävät paljon pölyä ja likaa, mikä saa kodin yleisilmeen näyttämään helposti todella likaiselta. Kuivalla siivousrätillä saat helposti puhdistettua pölyt, ja muu lika lähtee listoista helposti veden ja saippuan avulla. 

2. Sängynrunko ja sängynalunen

Lakanoiden vaihto lienee kaikille itsestäänselvyys, mutta kuinka usein muistat imuroida tai pyyhkiä sängynrunkosi? Sängynrunko ja mahdollinen sängynpääty olisi hyvä muistaa imuroida tai pyyhkiä säännöllisesti, jotta pölyt ja muu lika saadaan pois. Tämän lisäksi myös sängynalunen kannattaa imuroida säännöllisesti, koska myös sinne kertyy todella paljon pölyä.

3. Suihkuverho

Suihkuverho kerää itseensä likaa, saippuaa ja pahimmassa tapauksessa jopa hometta. Tästä syystä suihkuverho olisi syytä pestä säännöllisin väliajoin pesukoneessa esimerkiksi ruokasoodaa apunasi käyttäen. 

4. Roskakorit

Roskien vieminen ja pussien vaihtaminen ei poista likaa ja mahdollisia hajuja, joita roskakoriisi on voinut syntyä esimerkiksi ruoantähteiden myötä. Roskakorit on helppo pestä hankaamalla niistä ensin lika pois, minkä jälkeen roskakorit kannattaa huuhdella hyvin. Viimeistelynä roskakoreihin voi suihkuttaa desifiointiainetta.

5. Hammasharjapidike

Hammasharjapidikkeet keräävät itseensä paljon bakteereita, minkä vuoksi myös pidikkeet on hyvä pestä säännöllisin väliajoin. Pidikkeet voidaan pestä saippuan ja siivousrätin avulla, jolloin pidikkeistä irtoavat ylimääräinen lika sekä mahdolliset bakteerit. 

6. Sohvatyynyt ja verhot

Sohvallasi olevat sohvatyynyt saattavat kerätä itseensä likaa, pölyä, ruokaa ja kuollutta ihoa. Osa sohvatyynyistä voidaan pestä pesukoneessa, mutta osa tarvitsee taas hienovaraisempaa pesua. Tyynyt voi imuroida ja likatahrat puhdistaa koeastan tiskirätin sekä pesuaineen avulla. Ruokasoodalla tai hajunpoistajalla saat viimeisteltyä puhdistuksen ja teet sohvatyynyistä raikkaat. Tämän lisäksi myös verhot keräävät itseensä pölyä ja likaa, minkä vuoksi niille sopii sama käsittely kuin sohvatyynyille. 

7. Valaisimet ja kattotuulettimet

Valaisimista ja kattotuulettimista olisi hyvä pyyhkiä pölyt aina siivouksen yhteydessä. Pölyä tippuu helposti maahan valaisimia puhdistaessa, minkä vuoksi lattian imuroiminen kannattaa jättää viimeiseksi kodin siivouksessa.

8. Kodinkoneet

Pienemmät kodinkoneet, kuten leivänpaahdin, kahvinkeitin sekä airfryer tarvitsevat myös aika ajoin huoltoa, kertoo CNN-uutissivustolle Carylanne Brown, asiakastyytyväisyystiimin johtaja hygienituotteita myyvässä Grove Collaborative -yrityksessä. Kodinkoneiden siivoaminen ja huoltaminen auttavat kodinkoneita pysymään hyvässä kunnossa, ja samalla niiden siivoaminen pitää laitteiden käytön turvallisena. 

9. Seinät

Myös seinät tarvitsevat aika ajoin puhdistusta. Seinät saa puhdistettua pölystä helposti esimerkiksi mikrokuitumopin avulla. Yleispuhdistuksen ja siivousrätin tai -sienen avulla saat puhdistettua seinistä myös mahdolliset sormenjäljet ja likatahrat. 

Lue myös: Asiat, jotka keittiössä olisi hyvä puhdistaa viikoittain - toteutuvatko omassa siivouksessasi?

Lue myös: Miten tiskiharja kannattaa pestä? Katso asiantuntijan vinkit

Lue myös: 5 vinkkiä, joiden avulla pidät kodin aina siistinä

Lähde: U.S News, CNN

Kilpailut

Uusimmat