Kuva: Fotolia

Hyvä syy lähteä lomalle: tuoreen tutkimuksen mukaan matkustaminen kehittää aivotoimintaamme

25.06.2016 20:15 - Tiina Svensk

Matkustaminen kannattaa aina, ja nyt myös tiede antaa loistavan syyn lähteä maailmalle.

Haaveiletko ulkomaille lähdöstä tai nopeasta viikonloppureissusta luonnon helmaan? Uusista kokemuksista ei kiitä ainoastaan laskevat stressitasot ja rentoutunut mieli, vaan myös muu aivoissa tapahtuva toiminta. Bright Side -sivusto uutisoi lääkäreiden löytäneen useita terveyshyötyjä, joita matkustamisella on kehoomme.

Luonto nostaa mielialaa

Artikkelin mukaan uusi ympäristö käynnistää päässämme luovan prosessin ja muuttaa ajatteluamme, mutta toisaalta se tekee vielä jotain tärkeämpää: luonto lopettaa ajatusprosessimme ja kääntää meidän aivomme niin sanottuun off-asentoon. Tämä tila aivoissamme on lääkäreiden mukaan avain matalan mielialan nostamiseen.

Lopputulos selvisi tutkimuksessa, jossa ihmiset kävelivät 1,5 tuntia metsässä. Vain puolitoista tuntia riitti siihen, että mielenterveysongelmiin yhdistetyt osat aivoissa rauhoittuivat. 

Jätä sosiaalinen media tauolle

Samassa tutkimuksessa selvitettiin myös, kannattaako sosiaalista mediaa ja elektronisia laitteita käyttää lomalla. Lääkärit pyysivät testiryhmää jättämään älypuhelimet pois käytöstä, kun ryhmän jäsenet viettivät muutaman vuorokäyden pois kaupungista.

Muutaman päivän jälkeen jokaisen ryhmän jäsenen luovuus oli noussut jopa 50 prosentilla. Et siis tarvitse välttämättä pitkää lomaa rentoutuaksesi. Tehokas akkujen latautuminen tapahtuu, kun malttaa jättää kaikki mahdolliset arjen ärsykkeet pois, ja nauttia jokaisella aistillaan sen hetkisestä ympäristöstään.

Lue myös: Sukella kohti uusia seikkailuja! Lue, miksi yksin matkustaminen kannattaa

Lähde: Bright Side

Kilpailut

Uusimmat