Kuva: Fotolia

Oletko lähdössä ystävien kanssa matkalle? Hyödylliset vinkit, joilla lomastanne tulee onnistunut

14.07.2016 21:15 - Emmi Moilanen

Vastuun jakaminen ja matkan tavoitteet on hyvä käydä ajoissa läpi ennen lomakohteeseen saapumista.

Ystäväporukalla reissuun lähteminen kuulostaa hauskalta ajatukselta ja usein yhteiset matkat ovatkin unohtumattomia. Vaikka matkaseuranasi olisivat elämäsi läheisimmät ihmiset, tulee kuitenkin varautua myös erimielisyyksiin, joita esimerkiksi käsitykset sopivan kokoisesta matkabudjetista voivat aiheuttaa.

Glamour listasi asiat, jotka jokaisen ystävien kanssa matkustavan tulisi ottaa huomioon reissua suunnitellessaan.

Sopikaa tehtäväjaosta

Jo ennen matkalle lähtöä voitte sopia keskenänne, kenen vastuulla on hotellihuoneiden varaaminen ja kuka puolestaan huolehtii lennoista, sekä kuljetuksesta lentokentältä lomakohteeseenne. Etukäteen on myös hyvä suunnitella, mitkä ovat ehdottomia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, joita haluatte loman aikana kokea. Perille päästyänne teille jää enemmän aikaa rentoutumiselle, kun ainakin suunnilleen tiedätte, mitä seuraavaksi tapahtuu ja kuka on vastuussa mistäkin.

Jutelkaa lomatavoitteistanne

Ystävän ja etenkin suuremman porukan kanssa matkustaessa on hyvä, että olette jo ennen lähtöä samalla sivulla siitä, mikä lomanne tavoite tulee olemaan. On kurjaa, jos vasta perille päästyänne alatte selvittää erimielisyyksiä siitä, koostuuko matkanne railakkaista juhlailloista ja rannalla rentoutumisesta vai kulttuurikohteiden kiertämisestä.

Jakakaa

Tämä on kultainen neuvo koskien pakkaamista. On järjetöntä, että jokainen teistä ottaa mukaan oman föönin, pesuaineet ja hyönteissuojan. Matkalaukkuihinne säästyy runsaasti tilaa ostoksille ja tuliaisille, kun sovitte etukäteen tavaroiden jakamisesta ja siitä, kuka pakkaa mukaansa mitäkin.

Sopikaa budjetista

Jos matkanne tarkoituksena käydä päiväretkillä tai haluatte välillä syödä paremmin ravintolassa, sopikaa päiväkohtaisesta budjetista. Tällä tavalla vältytte kiusalliselta keskustelulta siitä, kuka lainaa rahaa ystäväjoukkonne huonoimmalle rahankäyttäjälle.

Hyväksy erimielisyydet

Matkustaessa tulee usein poistuttua mukavuusalueeltaan, kun ympäristönä ei ole tuttu ja turvallinen oma koti. Saatatte kärsiä myös aikaerorasituksesta sekä kokea stressiä siitä, että nauttivathan kaikki varmasti olostaan yhteisellä matkallanne.

Mitä pidemmälle loma etenee, sitä herkemmin edellä mainitut seikat voivat aiheuttaa myös kinastelua välillenne. Tästä ei pidä kuitenkaan huolehtia etukäteen, vaan hyväksyä, että loman aikana saattaa syntyä konfliktitilanteita. Asialla on kuitenkin hyväkin puolensa, sillä asioiden selvittäminen puhdistaa ilmaa välillänne.

Viettäkää aikaa erossa toisistanne

Varsinkin suuremmalla joukolla matkustaessa, on välillä hyvä jakaantua pienempiin porukoihin esimerkiksi sen mukaan, mitä loma-aktiviteetteja haluatte harrastaa. Vaikka ajan viettäminen erossa toisistanne voi sotia lomanne alkuperäistä ideaa vastaan, tällä keinolla varmistatte sen, että kaikki saavat lomasta varmasti kaiken haluamansa irti.

Kaverisuhteillenne tekee hyvää myös se, että saatte viettää aikaa keskenänne isomman joukon ulkopuolella. Aikalisän ottaminen toimii myös ristiriitatilanteissa erinomaisesti, kun jokainen saa hieman aikaa vain itselleen ja ärsyyntyneisyyden laskemiselle. Jos päätätte tavata muualla kuin yöpymiskohteessanne, muistakaa kuitenkin sopia tarkka tapaamispaikka ja -aika, jolloin kokoonnutte uudelleen yhteen.

Varmistakaa, että vähintään yksi on selvin päin

Vieraassa maassa, jossa ette ehkä puhu edes kohdemaan kieltä, on hyvä huolehtia, että vähintään yksi teistä on niin sanotussa ”ajokunnossa”. Kaiken varalta.

Sopikaa kylpyhuoneen käytöstä

Tämä voi kuulostaa pilkun viilaukselta, mutta todellisuudessa säännöt kylpyhuoneen käytöstä etenkin aamuisin saattavat nousta kynnyskysymykseksi. Ei ole mukavaa, jos yksi teistä viettää aikaansa peseytymistiloissa föönaten hiuksiaan sekä meikaten, siinä vaiheessa, kun muut vasta odottavat vuoroaan aamusuihkuun. Sopimalla yhteiset pelisäännöt asian suhteen, säästätte runsaasti aikaanne myös turhalta odottelulta sekä kiireeltä.

Lähde: Glamour

Lue myös: Hyvä syy lähteä lomalle: tuoreen tutkimuksen mukaan matkustaminen kehittää aivotoimintaamme

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat